Miquel Roca diu que no hi ha "cap motiu d'inconstitucionalitat en la llei de consultes"
El pare de la Constitució vaticina que, malgrat tot, el TC tombarà la norma que prepara el Parlament i que l'alt tribunal no li mereix "cap tipus de respecte" des de la sentència de l'Estatut
BarcelonaL'advocat i un dels pares de la Constitució, Miquel Roca i Junyent, ha comparegut aquest dimarts a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament en el marc de la ponència de la llei de consultes populars, on ha afirmat que no veu en el projecte "cap motiu d'inconstitucionalitat en la proposició de llei". "El debat sobre l'encaix constitucional de la llei no és legal, és polític", ha insistit el també membre de CDC, ja que "hi ha un límit molt imprecís entre les figures del referèndum i les consultes populars" i, per tant, és interpretable, cosa que hauria de reforçar la legalitat de la llei si s'interpreta de forma àmplia. Tanmateix, Roca no és optimista amb el fet que el Tribunal Constitucional (TC) ho faci així. "Estic absolutament convençut que el TC diria el contrari del que dic jo, però no em mereix cap mena de respecte", ha afirmat taxativament, i ha afegit que l'alt tribunal ha perdut la credibilitat des de la sentència de l'Estatut del 2010. "És el que creu unànimement aquest país", ha insistit Roca, que ha lamentat que "el TC va anul·lar uns articles que estan copiats literalment als Estatuts d'Andalusia, el País Valencià i les Illes Balears".
Sigui com sigui, el pare de la Constitució ha defensat el contingut de la llei però no s'ha mullat sobre el seu ús per fer-la servir de cara a la consulta sobre la independència i sobre quina opinió en té. "No vull trencar mai el pacte de convivència, cal defensar-lo, però cal definir què és", s'ha limitat a respondre a C's, i ha recordat que, amb els referèndums de ratificació de l'Estatut, "la Constitució delega a Catalunya l'acceptació o no del seu nivell de competència".