Els Mossos ho tenien tot previst per portar Puigdemont detingut a Madrid
Havien demanat permisos per portar agents armats fora de Catalunya i fins i tot havien reservat hotels
BarcelonaTot i el fracàs en l'operatiu, els Mossos d'Esquadra ho tenien tot preparat si aconseguien detenir l'expresident Carles Puigdemont en el seu retorn a Catalunya pel debat d'investidura de Salvador Illa. Així es desprèn de l'informe que el comissari en cap, Eduard Sallent, ha enviat al jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que va reclamar explicacions al cos del dispositiu que s'havia muntat per arrestar Puigdemont.
En l'informe, els Mossos detallen que havien previst diferents itineraris per portar l'expresident a la Ciutat de la Justícia a l'espera de la resolució que adoptés el jutge Llarena. Un trasllat que s'efectuaria amb un vehicle de paisà escortat per dos vehicles amb agents del Grup Especial d'Intervenció (GEI). Però la policia catalana es va avançar a la resolució que pogués prendre el magistrat i també havia previst el seu trasllat a Madrid.
Així, l'informe revela que Puigdemont hauria estat conduït fins a la capital espanyola amb un vehicle no logotipat amb agents de la Comissaria General d'Informació (CGINF) acompanyat també de dos vehicles amb agents del GEI. En aquest sentit, es van tramitar les peticions corresponents per desplaçar efectius armats dels Mossos fora del territori català. I no només això. La policia catalana havia fins i tot reservat habitacions d'hotel a Madrid perquè poguessin descansar els agents encarregats de portar l'expresident davant la justícia espanyola, un cop fos posat a disposició del Tribunal Suprem.
Veto a entrar al Parlament
D'altra banda, l'informe policial també revela que el president del Parlament, Josep Rull, va evitar que els Mossos d'Esquadra entressin a l'interior de la cambra catalana un dia abans del debat d'investidura per inspeccionar-lo. Aquest era un dels escenaris que la policia catalana tenia sobre la taula després que Rull assenyalés prèviament que impediria que Puigdemont fos detingut dins del Parlament i perquè pogués exercir els seus drets com a diputat. "Es va considerar que es podria estar organitzant una operació amb l'ajuda i complicitat del personal del Parlament i amb l'autorització del mateix president del Parlament que tingués com a objectiu permetre l'accés a l'interior de l'edifici sense que (Puigdemont) fos detectat pels Mossos", detalla l'informe.
Davant d'aquest supòsit, els Mossos van demanar entrar al Parlament i poder escorcollar les dependències per descartar que l'expresident ja fos a dins, però els "responsables del Parlament", segons l'informe, no van facilitar que es poguessin fer aquestes actuacions i van demanar una petició per escrit del mateix comissari en cap. Fonts del Parlament exposen a l'ARA que van autoritzar l'escorcoll el mateix dia 8, com es fa sempre que hi ha plens importants, però que van reclamar als Mossos que justifiquessin l'excepcionalitat de fer-ho un dia abans sense que aquests ho concretessin.
La petició de Sallent es va enviar al president Josep Rull i, segons consta a l'informe, des del Parlament es va denegar l'entrada de la policia per falta de "personal laboral adequat" per acompanyar els Mossos. Això, assegura Sallent en el document, "va reforçar les sospites sobre un possible accés del senyor Puigdemont al Parlament de forma prèvia al debat". La sospita, però, com es va poder comprovar, era infundada. No va ser fins a les 7 del matí del mateix dia 8, que els Mossos van poder "realitzar una requisa a l'interior del Parlament i en les zones exteriors per part de la unitat canina i subsòl" sense fruits i poc abans de les 9 del matí Puigdemont apareixia pel carrer Trafalgar.