El retorn de Carles Puigdemont

Els Mossos preveuen detenir Puigdemont abans que intenti accedir al Parlament

Que l'expresident aconseguís entrar a la cambra seria un error important de seguretat, tal com admet la policia

2 min
Barcelona i el Parc de la Ciutadella: una reflexió política (i 2)

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra fa setmanes que intenten apropar-se a l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont per aconseguir que la seva detenció sigui, en termes policials, com més neta millor. És a dir, que puguin planificar l'arrest i també les més que possibles manifestacions que vindran després que la detenció sigui una realitat. Tal com va explicar aquest diari, el cap de la Comissaria General d'Informació dels Mossos, l'intendent Carles Hernández, va parlar amb l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, per saber els plans de retorn de l'expresident, però el lletrat no va voler col·laborar. Tot plegat ha acabat amb un dia, una hora i una ubicació: aquest dijous, a les 9 h, al passeig Lluís Companys, on està previst que Puigdemont faci un discurs abans d'intentar accedir al Parlament per assistir al ple d'investidura del socialista Salvador Illa.

El verb escollit és intentar perquè l'objectiu dels Mossos és que l'expresident no accedeixi en cap cas a la cambra catalana, ja que sobre ell pesa una ordre de detenció del Tribunal Suprem. De fet, l'objectiu dels Mossos és que Puigdemont tampoc pugui entrar al Parc de la Ciutadella, que des de primera hora tindrà tots els accessos tancats i només s'hi podrà accedir pel carrer Marquès de l'Argentera, on hi haurà un control policial que només deixarà entrar les persones acreditades. És en aquest punt, segons diverses fonts consultades, on els Mossos veuen més factible detenir Puigdemont: en el moment que intenti accedir al ple d'investidura, tal com ell mateix ha avançat que farà.

Que Puigdemont aconseguís entrar al Parlament seria per als Mossos, tal com admeten dirigents de la policia, un error de seguretat important. Per què? Bàsicament perquè d'ells depèn que a la cambra només hi entrin persones degudament acreditades, i que l'expresident hi entri sense passar pels controls seria una fuita de seguretat. Alhora, fonts dels Mossos repeteixen la paraula proporcionalitat per encarar l'escenari incert del retorn del líder de Junts. Descarten, per exemple, aturar un ple d'investidura en marxa perquè seria, a parer de les mateixes fonts, desproporcionat. Això també fa menys probable que el vulguin detenir quan s'adreci a la manifestació convocada al passeig Lluís Companys. L'accés a la Ciutadella, doncs, a l'espera de possibles girs de guió (a Puigdemont sempre li ha agradat donar cops d'efecte), és l'escenari més plausible. Després, els Mossos previsiblement el portaran davant del jutjat de guàrdia, a la Ciutat de la Justícia.

El dispositiu dels Mossos arrencarà a primera hora del matí, cap a les 6hores, i es muntarà un Cecor (Centre de Coordinació) per seguir la jornada des de la comissaria de Sant Martí. Abans s'han fet tasques de seguretat que són habituals en jornades polítiques d'envergadura, com revisar el clavegueram o tots els accessos al Parlament. De fet, durant la nit també es controlaran els accessos del parc de la Ciutadella.

stats