Política17/09/2021

Música i toros per la Hispanitat, la primera missió de Toni Cantó

Són els primers actes que organitzarà la nova Oficina de l'Espanyol del govern d'Ayuso

MadridLa controvertida Oficina de l'Espanyol de Toni Cantó ja té el seu primer esdeveniment a l'agenda: el Festival de la Hispanitat. L'oficina que va crear la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, pocs dies després d'haver revalidat el govern al capdavant de la Comunitat de Madrid s'ha presentat oficialment en societat aquest divendres anunciant la primera missió. Aprofitant que queden poques setmanes per al 12 d'octubre, Cantó ha preparat un festival que es farà del 28 de setembre al mateix 12 d'octubre i que inclou concerts, conferències, exposicions, projecció de pel·lícules i una corrida de toros a Las Ventas el mateix Dia de la Hispanitat –on ja se n'hi celebraven tradicionalment aquest dia–. En total, la Comunitat preveu que hi participin més de 250 artistes.

Tot plegat, per promocionar i reivindicar la llengua espanyola i per projectar Madrid com la "capital europea" del castellà. És l'objectiu que, segons han explicat tant la presidenta madrilenya com el mateix Cantó, persegueix aquesta oficina de nova creació, que va rebre crítiques quan es va fer pública. "El nostre projecte no neix de la supèrbia, sinó de saber-nos només una part d'una cosa gran i de mirar de ser útils", ha defensat Ayuso, que ha assegurat que vol promoure la col·laboració amb institucions com la Reial Acadèmia Espanyola i l'Institut Cervantes: "No són competències que xoquin".

Cargando
No hay anuncios

La presidenta madrilenya ha insistit en la necessitat i la utilitat d'una oficina d'aquestes característiques perquè assegura que la llengua espanyola té una gran implantació a tot el món: ha explicat que actualment hi ha gairebé 600 milions de persones que la parlen, 22 milions que l'estudien i que "ha regalat" durant "vuit segles" art, política i literatura. "Cap altra llengua viva d'Occident compta amb aquestes conquestes", ha assegurat, lamentant que en alguns camps com les plataformes digitals és l'anglès el que "monopolitza" els continguts.

Governs "indigenistes i identitaris"

Per això, la presidenta madrilenya no entén que es discuteixi sobre "la conveniència" de si Madrid ha de ser la capital de l'espanyol i, especialment, mentre "als habitants de certes regions d'Espanya se'ls nega estudiar l'espanyol, negant-los el seu dret i deure constitucional". En aquest sentit, ha qualificat els governs d'aquestes regions –en una referència velada a la Generalitat– de "populistes, nacionalistes, indigenistes i identitaris" perquè estan "negant als ciutadans el seu millor llegat cultural i violentant el dret constitucional de conèixer i dominar l'espanyol". "Espero que cada cop més joves catalans, extremenys, bascos, colombians o mexicans se sentin orgullosos de la llengua que està més de moda que mai", ha afegit, i ha demanat també que els "polítics que promouen la involució, el nacionalisme i l'exclusió siguin cada cop menys".