Negociacions per a la investidura a l'Estat

"No a l'amnistia": policies protesten mentre declaren 13 agents per maltractar una independentista

Els sindicats policials rebutgen l'acord Junts-PSOE a les portes de la Ciutat de la Justícia

Concentració dels sindicats policials contra l'amnistia a la ciutat de la justícia de Barcelona.
10/11/2023
3 min

BarcelonaEn un principi era una manifestació de suport convocada pels sindicats SUP i AUGC a sis policies nacionals que aquest divendres al matí declaraven a la Ciutat de la Justícia com a investigats per vexar i maltractar la Paula, una noia que van detenir a Via Laietana durant les protestes contra la sentència del Procés el 2019. Llavors la Paula tenia 21 anys. Més que una mostra d'escalf cap als acusats (només un ha declarat presencialment), la concentració s'ha convertit en un clam contra l'amnistia, contra Pedro Sánchez, a qui han titllat de "traïdor", i contra Carles Puigdemont, el nom del qual feien rimar constantment amb la paraula presó. "Si els amnistiaran", comentava un policia sobre la causa que afecta fins a 13 companys seus. Després, però, deixava clar que ell no hi estava d'acord, "ni per als independentistes ni per als polis". Encara no està clar l'abast de l'amnistia ni si hi entrarà la Paula –que a part de ser denunciant està acusada de desordres públics aquella mateixa nit–, ni els policies que l'haurien vexat.

Concentració dels sindicats policials contra l'amnistia.

Concretament, ella els acusa de tres delictes: un d'amenaces, un contra la integritat moral i un altre contra les llibertats. La Paula explica que el 18 d'octubre estava a Via Laietana manifestant-se i que durant una càrrega policial va caure a sobre d'un noi. En aquell moment, van aparèixer antidisturbis de la Policia Nacional i els van detenir a tots dos. Abans d'arribar a la comissaria de Via Laietana, narra que els agents van apagar tots els llums de la furgoneta policial i van començar a donar voltes circulars al mateix espai, com si els volguessin espantar. Llavors ja estava emmanillada i quan va sortir de la furgoneta li van donar una empenta. Va caure de cara a terra i com que no va poder posar-hi les mans va patir diverses ferides, recollides en els informes mèdics que consten al cas.

A dins de la comissaria de Via Laietana, segons la versió de la noia, la van deixar enmig d'una sala amb altres detinguts. Alguns estaven malferits. D'altres, assegura, gairebé despullats. Descriu que hi havia sang a les parets. Un policia li va ordenar que vestís alguns dels detinguts. Si n'arribaven de nous, assegura que els policies els posaven contra la paret i els agredien. Ella va demanar que paressin i un agent se li va acostar amb un cúter a la mà i li va dir: "Si va a haber un muerto no será de nuestro bando". No hi ha cap gravació que enregistrés aquesta escena. Hi havia càmeres, però les imatges, assegura, es van esborrar al cap d'uns dies. Sí que hi ha el testimoni de dues persones més, un noi i una noia, que van detenir al mateix punt de la manifestació. La noia és la Xènia i també va denunciar els policies pels mateixos fets. Igual que el cas de la Paula, el seu es troba en instrucció.

Sense assistència legal

Un altre dels elements que denuncia la defensa de la Paula, coordinada per l'advocada Norma Pedemonte, d'Alerta Solidària, és que no es va fer oficial la seva detenció fins 13 hores després i, per tant, no va tenir assistència legal fins llavors. Això quedaria demostrat: l'acta de la detenció és a les sis de la tarda i no la comuniquen al Col·legi d'Advocats fins l'endemà al matí. La situació va angoixar molt la seva família, que va estar trucant a diversos hospitals per si li havia passat alguna cosa sense obtenir resposta. A més, quan va denunciar el 2021, la Paula es va sotmetre a un examen psicològic i, segons la seva defensa, els resultats d'aquesta prova pericial són "molt concloents".

Després de la detenció la Paula va estar 10 dies a la presó preventivament per ordre del jutge. Ara està pendent de l’escrit d’acusació de la Fiscalia i que s'assenyali judici per desordres públics. De fet, el mateix jutjat d'instrucció porta la seva denúncia contra els policies i la causa contra ella per desordres públics. Aquest divendres han declarat tres policies dels 13 que, segons un informe de la Policia Nacional, van participar en la custòdia de la denunciant. El que n'estava al càrrec, però, ha informat al jutjat que no pot declarar fins a l'1 de desembre. I dos més no formaven part del dispositiu que la va detenir, tot i que la policia va fer constar que sí. Sigui com sigui, tots s'han acollit al seu dret a no declarar.

Això ha fet que les compareixences hagin anat de pressa i que els tempos amb la manifestació de fora no acabessin de quadrar. Quan la protesta començava (a les 12 hores), els agents ja havien comparegut davant del jutge des de feia estona. S'hi han aplegat un centenar de persones, entre elles representants del PP, Ciutadans i Vox. Tot plegat encara ha fet centrar més la manifestació en l'amnistia que no pas en una causa que d'aquí a uns mesos podria quedar en no res, depenent del que digui la llei que permetrà a Pedro Sánchez seguir sent president.

stats