Josep Melià: “No ens veim a cap govern amb Podem o Vox, els extremistes han d’estar a l’oposició”

Candidat d'El Pi al Parlament

El candidat d'El Pi al Parlament, Josep Melià
07/04/2023
4 min

PalmaDesprés d’haver superat la baralla interna, El Pi arriba a les eleccions autonòmiques amb una estructura totalment renovada. El seu candidat, Josep Melià, es mostra convençut que el partit serà clau per decidir el pròxim govern i, si no és així, “seria un fracàs per a les Balears”. No es banya amb possibles pactes, però sí que anticipa que vol tenir enfora tant Vox com Podem.

Una pregunta del candidat de Més per Menorca, Josep Castells, a qui vàrem entrevistar la setmana passada: quina valoració feis de la feina dels diputats balears del PP i el PSOE a Madrid?

— Una valoració absolutament negativa. Estan a les ordres del cap de files del seu grup parlamentari, i no defensen ni aixequen la veu de les Illes Balears.

Reiterau la importància de tenir un diputat a Madrid de partits únicament balears, però la marca Ara Més, de les formacions d’esquerra, exclou El Pi.

— La nostra idea sempre ha estat fer un gran acord, una llista de país, a la qual els partits d’àmbit balear haurien de donar suport, però no n’haurien de ser els protagonistes. Del que es tracta és de posar un diputat que respongui en exclusiva a la defensa dels drets de les Balears. Aquest no és el plantejament que hi ha darrere Ara Més, que podrà ser influent per a certes mesures quan hi hagi un govern d’esquerres a l’Estat, però no ho seran si no és així. 

Castells va afirmar que “l’àmbit de trobada amb El Pi per a un programa de govern és possible”. Hi estau d’acord?

— Dependrà de quan es produeixi la possible negociació. Segons la capacitat de cessió i generositat que tenen tots els actors, els pactes de govern es produeixen o no. Hi ha punts amb els quals evidentment podem estar més d’acord, i d’altres en què tenim plantejaments més allunyats. 

El Pi vol entrar al Govern o estaria disposat a arribar a un acord d’investidura, com Més per Menorca?

— El Pi té intenció que les seves polítiques vagin endavant, i siguin les que defensi el Govern. Es pot fer des de dins el Govern o fora, hi ha moltes opcions. Nosaltres defensam la llengua i la cultura de les Balears, les màximes quotes d’autogovern, un sistema econòmic liberal i de lliure mercat, la supressió de l’impost de successions entre familiars o un règim especial de veritat. En funció de tot això, es produirà la possible negociació d’un futur govern. 

En el darrer Debat de Política General del Consell de Mallorca, la portaveu d’El Pi, Xisca Mora, va dir aquestes paraules a Catalina Cladera: “No menysprearia el nostre nombre de consellers, perquè potser l’any que ve han de canviar de socis”. El Pi es troba més a prop de l’esquerra o la dreta?

— El Pi és un partit autoreferenciat, no és un satèl·lit de ningú, no espereu que ens situem més a prop d’un partit o un altre. Ens situam a prop d’El Pi. Tenim unes idees, i en funció d’això ens definim. Som un partit substantiu, no un adjectiu d’un altre, ja que en els municipis hem demostrat que podem arribar a acords amb el PP i amb el PSOE. D’on fugim és dels extremismes i els populismes, siguin de dretes o d’esquerres, que només volen atenció i proposar solucions simples a problemes complexos. 

Significa que El Pi no estaria a cap Govern amb Unides Podem i Vox?

— La veritat és que no ens veim a cap govern on hi hagi Podem o Vox.

Al mateix nivell?

— No ens veim en un Govern on hi hagi cap d’aquests dos. Els partits extremistes han d’estar a l’oposició. Al Govern són un element de desestabilització, de tensió i la ciutadania reclama solucions. 

Si es miren les darreres enquestes és pràcticament impossible un Govern sense el suport de Podem o Vox.

— Deim que no han d’estar al govern, una altra cosa és que hagin de donar suport extern, s’hagin d’abstenir o hagi d’existir la geometria variable, on determinades mesures surten amb una majoria o una altra. 

Seria un fracàs, per a El Pi, no ser decisiu?

— Per a les Illes Balears seria un fracàs. Qui pot moderar i donar una visió més autoreferenciada a les polítiques balears és El Pi. 

És cert que el Govern us ha fet aclucades d’ull. Ningú oblida la fotografia amb els hotelers i el Pacte al Parlament per la llei turística. El Govern –o el PSIB– veu El Pi com un soci potencial?

— El que és segur és que no veu com a soci potencial el PP. Nosaltres exercim una posició constructiva, no tenim el plantejament d’estar absolutament en contra del Govern com fa el PP quan està a l’oposició, i viceversa. Quan hi ha una necessitat, els partits han de sumar.

A l’ARA Balears, el CEO de Melià Hotels, Gabriel Escarrer, va afirmar que “tenim un bon conseller de Turisme i el Govern ha comprès la importància del sector”. Fa uns dies, Carmen Riu va desautoritzar Prohens amb les declaracions sobre la implantació dels llits elevables. Els hotelers han canviat de bàndol?

— Els hotelers defensen el seu sector, com és lògic i legítim. El Govern ha entès que no ha de tenir una política d’enfrontament amb ells. Hem d’acaronar els sectors econòmics que generen més feina i ocupació, acompanyar-los i evitar alguns abusos que es puguin produir. El sector mateix està en aquesta línia. Quan El Pi defensa que no hi hagi un increment de places, és una petició també de la federació hotelera.

Hi pot haver, com defensa el PP, un “creixement sostenible” de places?

— No sé què és. El PP va pervertir una de les polítiques més exitoses de les Illes dels darrers 15 anys: la modernització turística per pujar de categoria. El conseller popular Carlos Delgado el 2013 va donar peu a incrementar les places. Nosaltres no volem augmentar places, però sí que volem modernització turística. El PP té un embull important, no sap si vol més places o no. El Pi no en vol, el sostre està delimitat. El mateix passa amb l’ecotaxa, el PP no sap si vol derogar-la o mantenir-la però amb canvis. El Pi la va salvar el 2016 perquè Podem va fer un moviment que l’hauria fet decaure, i pensam que ha de recuperar els seus orígens perquè es dirigeixi al medi ambient i la millora turística, no ha de ser un calaix de sastre. 

La pròxima entrevista és al candidat de Vox, Jorge Campos. Quina pregunta li voleu fer?

— Per què a determinada gent a Espanya li costa tant entendre la diversitat i la pluralitat?

stats