Jaume Far: "No volia presentar la dimissió la darrera setmana de desembre i que em diguessin 'ens has deixat amb el cul a l'aire'"

Jaume Far, director de l'Oficina Anticorrupció de Balears.
04/12/2021
4 min

PalmaJaume Far (Palma, 1971) deixarà de dirigir l’Oficina Anticorrupció el pròxim gener, quan farà quatre anys que el Parlament el va nomenar. Malgrat que assegura que no es penedeix de res, també reconeix que ha passat algun moment complicat. Ara bé, des del seu nou càrrec a l’Agència Tributària confia continuar aportant el seu gra d’arena en la lluita contra la corrupció.

Si no hi hagués hagut estira-i-arronses amb el Govern, hauríeu continuat com a director de l’Oficina?

— L’objectiu que tenia s’ha complert. Hauria pres la mateixa decisió si no hi hagués hagut cap problema, que ja sabia jo que n’hi hauria. Aquests òrgans estan en la picota i jo sabia a què venia.

Però heu trobat l’oposició del PSIB, malgrat que el Pacte va promoure l’Oficina.

— [Riu] No ho sé... A Andalusia, el PP, Vox i Cs han promogut la creació d’una oficina exactament igual a aquesta i el PSOE hi ha votat en contra. I Vox i el PP diuen que la llevaran aquí si tenen el poder. Hi ha poca coherència i decisions polítiques que se m’escapen.

Vàreu anunciar la vostra renúncia a començament de novembre, per sorpresa i amb molta antelació. Per què?

— No volia deixar l’Oficina sense ningú al capdavant quan jo me n’anàs. Vaig comunicar que la meva intenció era començar l’any al meu organisme d’origen, l’Agència Tributària, i no veia cap moviment per designar un director nou. No volia presentar la dimissió la darrera setmana de desembre i que em diguessin “ens has deixat amb el cul a l’aire”. Per això ja vaig comunicar verbalment al president del Parlament que es posassin en marxa a l’estiu.

El vostre pitjor moment ha estat el de l’informe de la Sindicatura de Comptes? Creis que es va fer sota encàrrec?

— Sí. Va ser el pitjor moment perquè es tacava la gestió que s’havia fet per part del director al capdavant de l’Oficina. La Sindicatura fa referència al 2019: jo vaig estar tot sol mig any. Després, es parla de decisions sobre temes pressupostaris i de personal, que pràcticament també vaig fer jo tot sol. No sé i no puc dir si va ser un informe encarregat, però hi ha conclusions a les quals arriba la Sindicatura que són totalment errònies. És una auditoria que està mal feta, i ho està amb les pròpies instruccions que hi té la Sindicatura. Això sí que ho puc dir.

L’informe ha arribat al Tribunal de Comptes. Estau tranquil?

— Tots els informes de la Sindicatura van al Tribunal de Comptes, que obre diligències en funció del que diguin. Això acabarà en no res. De totes les incidències que va veure la Sindicatura, el Tribunal s’ha fixat en cinc, que per mi són les més insignificants.

S’ha insinuat que el president del Parlament ha maniobrat en contra vostra.

— No ho puc confirmar perquè no ho sé. La meva relació amb ell és correcta.

Us sentiu víctima d’una cacera?

— No. Si suposadament s’ha intentat atacar alguna cosa, seria la institució, i no la persona que hi ha al capdavant.

Us preocupa que el pròxim director sigui menys independent o que se n’endarrereixi el nomenament?

— Vaig presentar la meva renúncia i no he sabut res més de ningú, ni de les intencions que tenen. M’agradaria que el director que es nomenàs fos una persona independent i que fes una feina tècnica. No sé qui decidiran nomenar. Si es dilata, al final és una figura per donar la cara, però no fa una feina tècnica d’investigació. Això ho fa l’àrea d’investigació i l’Oficina continuarà funcionant.

Pensau que es pot descuidar l’Oficina mentre no tingui director?

— Amb el personal que té és impossible.

Hi ha partits que defensen que l’Oficina s’hauria d’integrar dins la Sindicatura de Comptes. Què en pensau?

— Si s’hagués modificat la llei de creació de la Sindicatura per donar-li les competències de l’Oficina, seria una altra cosa. Però així com està estructurada la Sindicatura de Comptes, no. Aquest organisme fa auditories de compliment, en què fa recomanacions, i no té potestat sancionadora ni per investigar.

Els polítics parlen més del que després estan disposats a fer?

— Això és una constant de l’àmbit polític. Posar en marxa l’Oficina va ser una aposta forta per la prevenció. Si després es diuen altres coses durant el debat polític, és un altre tema. Quan s’assenyala que ja hi ha la Fiscalia per lluitar contra la corrupció, és que no han entès res. Es tracta d’evitar-ho. Si no, ja hem perdut. On són en aquest cas les sindicatures de comptes? Només poden actuar quan finalitza l’exercici pressupostari, i els informes es dilaten. Si hi ha irregularitats que puguin prescriure, no s’hi arriba. Quan es detecten temes penals en una sindicatura? Pràcticament mai. Nosaltres ja tenim 12 casos en mans dels tribunals des que començàrem –un 5% del total de 240 denúncies.

Què és el més greu que heu vist?

— La licitació de contractes d’imports elevats sense cap classe de procediment. Ho hem vist en corporacions locals en general [ajuntaments i consells]. Sobre si és delicte, s’hauria de veure si hi ha prevaricació o no en cada cas.

Us penediu de res?

— No. Ho tornaria a fer. Vaig ser conscient del que implicava dirigir l’Oficina en el seu començament. Hi ha gent que em retreu que me’n vagi ara, quan he passat el pitjor, però era el que volia fer. El que em feia ganes era crear aquesta Oficina i dotar-la de personal, dirigir les línies estratègiques i fer una xarxa de relacions institucionals.

Han demanat que comparegueu davant el Parlament abans de partir.

— No hi ha cap problema. És més, supòs que quan presentem la memòria del 2021 entenc que hi aniré jo si no hi ha director nou.

stats