'Nou sobiranisme i feminismes', un llibre que il·lustra les preocupacions de l’actual esquerra sobiranista estatal

L’Arxiu del Regne de Mallorca acull la presentació d'aquesta publicació, coordinada per Antoni Trobat i Miquel Rosselló

Imatge d'arxiu d'una manifestació feminista
Ara Balears
28/03/2019
2 min

PalmaL’Arxiu del Regne de Mallorca acull aquest dijous la presentació del llibre 'Nou sobiranisme i feminismes. Identitat i democràcia al segle XXI', una publicació d'Antoni Trobat i Miquel Rosselló que il·lustra les preocupacions de l’actual esquerra sobiranista estatal. Amb reflexions fetes des de Mallorca, Catalunya, el País Valencià i el País Basc, i d'Andalusia, Galícia o les Illes Canàries, hom hi pot trobar preocupacions entorn de la intersecció entre feminisme i sobiranisme, el combat antifeixista i el replantejament necessari de conceptes com nació, identitat o sobiranies.

'Nou sobiranisme i feminismes. Identitat i democràcia al segle XXI' és el fruit de la segona trobada del fòrum de fundacions sobiranistes de l'estat impulsat pel CIEMEN, la Fundació Iratzar i les fundacions Darder-Mascaró, vinculades a MÉS per Mallorca, que aplega espais de reflexió teòrica relacionats amb les esquerres sobiranistes de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, el País Basc, Galícia i Andalusia.

Aquell encontre, que es dugué a terme el juny del 2017 a Barcelona, va consistir en tres blocs que són els que estructuren el llibre: feminisme i construcció nacional i la reconstrucció del sobiranisme i la lluita contra l'extrema dreta i la xenofòbia des de l'esquerra sobiranista.

El llibre, que tractant els temes que tracta no podria haver-se fet sense tenir en compte la paritat de gènere –hi ha el mateix nombre d’autors que d’autores–, presenta una vistosa pluralitat de participants i de perspectives.

Més enllà de la pluralitat ideològica i de mirades, Antoni Trobat destaca que hi ha dues idees potents que planen per tot el llibre. “La primera és que es planteja la necessitat d’articular un sobiranisme que es repensi a si mateix i que repensi l’estratègia de les nacions oprimides".

L’altra idea que, segons Trobat, recorre d’una manera més o menys explícita tot el volum “és la intersecció entre la causa nacional i la causa feminista, una intersecció que vincula la lluita per la igualtat i per l’emancipació de la dona amb la lluita per l’emancipació nacional i que, alhora, entén i concep l’internacionalisme com una forma d’igualtat entre tots els pobles”.

Entre els participants en aquesta publicació, hi ha la filòsofa basca Jule Goikoetxea, especialitzada en la vinculació de feminisme i reivindicació nacional; la gallega Alexandra Fernández, diputada d’En Marea al Congrés de Madrid; el valencià Jordi Sebastià, eurodiputat, que reflexiona sobre com cal combatre l’extrema dreta des de les esquerres dels països minoritzats d’Europa; la mallorquina Neus Tur Bujosa, una politòloga que ha treballat els temes dels drets sexuals i reproductius i de les violències masclistes, i l’eivissenca Neus Suñer Torres, una periodista especialitzada en gènere i política.

stats