Política25/02/2019

Els observadors del judici consideren "preocupants" les preguntes de l'acusació que "criminalitzen" les manifestacions

International Trial Watch denuncia la llarga sessió de dimecres i que no se sàpiga el calendari

Acn
i Acn

BarcelonaInternational Trial Watch ha criticat aquest dilluns les preguntes "especialment preocupants" de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat a l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, en relació amb el dret a la llibertat de reunió, perquè considera que "es criminalitza la convocatòria i participació en manifestacions massives". En el seu balanç de les sessions de la setmana anterior, considera que la Fiscalia ha caigut en "imprecisions" i "en preguntes que podrien ser suggestives o capcioses". Els observadors de la plataforma també han denunciat la llarga durada de la sessió de dimecres passat i han criticat que les parts no sàpiguen el calendari complet del judici, perquè "pot afectar el dret de defensa".

En un comunicat, International Trial Watch ha explicat que la setmana passada va tenir quatre observadors presents a les sessions del judici. Es tracta de John Philpot, que va actuar al Tribunal Penal Internacional de l'Haia a Kènia i al Tribunal Penal Internacional per a Ruanda; Paul Newman, un orador habitual al Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides; Bill Bowring, membre de l'European Association of Lawyers for Democracy & World Human Rights, i Joaquín Urías, professor titular de dret constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional.

Els observadors destaquen que en l'interrogatori a l'exconseller Josep Rull van atribuir "expressions inexistents en un document, reconeixent posteriorment la confusió", i que en el de l'exconsellera Dolors Bassa se li va preguntar "per un suposat correu electrònic que no consta a les actuacions". També veuen "preocupant" que "no s'hagi traduït del català el contingut de la causa, cosa que ha donat lloc a equívocs". En aquest sentit, han posat com a exemple "un tuit de Bassa mal interpretat pel ministeri fiscal".

Cargando
No hay anuncios

També han qualificat "d'especialment preocupants" les preguntes de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat a l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, en relació amb el dret a la llibertat de reunió. "Es confon la comunicació de les manifestacions i/o concentracions amb una suposada autorització o permís (que no és constitucional), i es criminalitza la convocatòria i participació en manifestacions massives", han remarcat. Els observadors creuen que les acusacions "desconeixen" el concepte de les "manifestacions espontànies, reconegudes i emparades pel dret internacional, que és dret intern". Per als observadors, "les acusacions estan invertint l'ordre interpretatiu constitucionalment exigible quan hi ha drets fonamentals en joc".

Desconeixement del calendari

La plataforma també ha posat en relleu que les parts "no saben el calendari complet del judici" ni l'ordre en què declararan els testimonis. "Això dificulta enormement la preparació dels interrogatoris", han alertat. En aquest sentit, destaquen que de moment només se saben els assenyalaments d'aquesta setmana i que això "pot afectar el dret de defensa i la prohibició d'indefensió".

Cargando
No hay anuncios

També veuen una "alteració en l'odre de la pràctica de la prova" que preveu la llei, perquè "no s'ha seguit l'ordre proposat pel ministeri fiscal, sinó que l'elecció dels declarants respon al fet d'haver ocupat un càrrec polític, independentment de qui els hagi proposat". Per aquesta setmana hi ha 20 testimonis citats i tots ells han tingut o tenen càrrecs polítics.

Els observadors han recordat que algunes defenses van demanar que sis dels testimonis assenyalats que només han sigut proposats per la defensa declaressin després dels demanats per l'acusació "per garantir el dret de defensa dels processats", i que el president del tribunal, Manuel Marchena, "va afirmar que atendria la seva petició", però que en la diligència d'ordenació de divendres passat "segueixen constant els testimonis" per aquesta setmana.

La plataforma també ha remarcat que dimecres passat la llarga durada de la sessió va comportar que els acusats presos fossin al tribunal "des d'aproximadament les vuit del matí fins a dos quarts d'onze de la nit". "Van arribar a la presó al voltant de mitjanit, quan ja no hi ha sopar calent ni tampoc possibilitat de dutxar-se", han remarcat, i l'endemà "s'havien de llevar a les sis per tornar al tribunal". Els observadors destaquen les queixes d'algunes defenses "perquè els processats haguessin de declarar en aquestes condicions", ja que no es trobarien "en plenes facultats per ser sotmesos a un interrogatori durant hores".

Cargando
No hay anuncios

"Renúncia a l'ús de la llengua materna"

Els observadors també han constatat que el fet que el tribunal no hagi habilitat un sistema de traducció simultània al català, sinó només consecutiva, ha provocat que "a la pràctica" els acusats hagin "renunciat a l'ús de la seva llengua materna", perquè la traducció consecutiva "sembla que treu espontaneïtat a les respostes i elimina la fluïdesa". La plataforma ha remarcat que la majoria de processats s'han queixat davant el tribunal i han considerat que "podria vulnerar el dret a la igualtat i afectar el seu dret de defensa, així com els seus drets lingüístics". Unes afectacions, han afegit, que "derivarien de l'al·legada vulneració al jutge predeterminat per llei".

Com a elements positius, els observadors d'International Trial Watch valoren que el tribunal hagi permès als acusats asseure's amb les defenses un cop acaben l'interrogatori. També veuen bé que el tribunal no hagi limitat el temps de les declaracions a cap dels declarants, perquè els permet que s'expressin i responguin "àmpliament".

Cargando
No hay anuncios

"Cua des de la matinada"

Per segona setmana, la plataforma ha lamentat que el Tribunal Suprem no hagi reservat places a la sala per a observadors, que hi han d'accedir pel sistema d'audiència pública. International Trial Watch considera que és un sistema "molt complicat" que els dificulta l'assistència, perquè han de fer "cua des de la matinada per aconseguir número", atès que "entre les set i les vuit del matí, sense horari prefixat, es dona accés al tribunal, obligant a lliurar tots els dispositius electrònics apagats i a romandre en un passadís de les instal·lacions entre dues i tres hores abans de l'inici de la vista amb la mobilitat molt reduïda per raons de seguretat".

A més, han constatat que "la limitació dels telèfons mòbils no es generalitzada a tots els assistents a la vista", sinó "només a la ciutadania que hi entra com a vista pública". Per això creuen que pot ser una mesura "arbitrària i innecessària".

Cargando
No hay anuncios

Cinc observadors aquesta setmana

Pel que fa a les sessions d'aquesta setmana, que començaran aquest dimarts amb les declaracions de Jordi Cuixart i Carme Forcadell i continuaran amb els primers testimonis –entre els quals el de Mariano Rajoy–, International Trial Watch ha anunciat la presència a les sessions de cinc observadors.

Es tracta de Jelle Klaas, advocat penalista i director de litigi de la sessió holandesa de la Comissió Internacional de Juristes; Patrizio Gonnella, president de l'Associació Antígone i la Coalició Italiana per la Llibertat i els Drets Civils; Susanna Marietti, coordinadora nacional d'Antígone, una associació de lluita pels drets i garanties en el sistema penal; Mathieu Crettenand, adjunt al rectorat de la Universitat de Ginebra i doctor en ciències de la comunicació i mitjans, i Iñaki Lasagabaster, catedràtic de dret administratiu de la Universitat del País Basc.