Política06/10/2020

Omella respon a la germana de Turull: "Els bisbes només visiten les presons de la seva diòcesi"

L'arquebisbe de Barcelona accepta la sentència de l'1-O perquè Espanya és un "país democràtic"

Xavi Tedó
i Xavi Tedó

BarcelonaL'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Joan Josep Omella, ha remarcat aquest dimarts que "els bisbes visiten les presons de la seva diòcesi", en resposta a la carta oberta que Isabel Turull, germana de Jordi Turull, va publicar ara fa uns dies a l'ARA lamentant la manca d'implicació de l'arquebisbat amb la situació dels presos polítics.

"No puc visitar els presos d'una altra diòcesi", ha explicat Omella, que ha dit que visita regularment la presó de Barcelona. L'única que hi ha a la capital catalana és la de Wad-Ras, on des de fa uns mesos està tancada Carme Forcadell. Fonts de l'arquebisbat, però, no han confirmat ni desmentit que el bisbe hagi anat a veure l'expresidenta del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Lluny de criticar les altes penes als dirigents independentistes, Omella ha afirmat que cal acatar el veredicte del Suprem. "Respecto les lleis i la sentència d'un judici en un país democràtic", ha deixat clar, tot i reiterar que no vol "entrar en política". "Faig meu el dolor de la família i dels presos, però hi ha hagut una sentència judicial i una petició ara d'una amnistia o un indult i això és un tema que ho ha de resoldre la justícia", s'ha limitat a dir durant el nomenament d'un tercer bisbe auxiliar per a l'arquebisbat de Barcelona, el capellà de Tortosa Javier Vilanova Pellisa.

Cargando
No hay anuncios

Omella ha assegurat que desitja "que ningú estigui a la presó" perquè "és un gran patiment per a tots", abans de revelar que ha rebut a l'arquebisbat la visita de la germana de Turull. "He parlat amb ella i li he donat les meves raons", ha indicat per mirar de tancar la polèmica sobre el silenci de l'Església amb els presos polítics.

Defensa de la monarquia

El també president dels bisbes espanyols ha justificat la carta que va enviar la CEE sobre el rei emèrit just després de la seva fugida en què mostraven "respecte per la seva decisió i el reconeixement per la seva decisiva contribució a la democràcia i a la concòrdia entre els espanyols". En aquest sentit, Omella ha reivindicat el paper de Joan Carles I durant la Transició: "Vam escriure una nota al rei valorant la seva implicació i el paper que va jugar pel canvi durant la Transició i després el 23-F, quan va sortir en defensa de la democràcia. No podem oblidar-ho, la memòria democràtica i històrica s'ha de reconèixer", ha reblat.

Cargando
No hay anuncios

"A nosaltres ens semblava que com a institució la monarquia va contribuir, com també l'Església, molt favorablement en el moment de la Transició", ha insistit. "Jo crec que és de justícia dir-ho perquè hi ha memòries molt selectives i hem de ser justos", ha etzibat just després. Pel que fa als escàndols de corrupció que sacsegen la Casa Reial, Omella ha conclòs que "els jutges hauran de determinar si ha obrat bé o no".