Òmnium veu "vergonyosa" la petició de la Fiscalia i exigeix la llibertat immediata de Cuixart i Sànchez

La CUP i JxCat també critiquen que es demani prorrogar la presó preventiva si no hi ha sentència

Declaracions als periodistes del vicepresident d'Òmnium Cultural Marcel Mauri
Quim Bertomeu / Anna Mascaró
08/10/2019
3 min

BarcelonaEl vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha qualificat de decisió "vergonyosa" que la Fiscalia hagi demanat aquest dimarts prorrogar la presó preventiva en què es troben el president de l'entitat, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez. Mauri ha acusat el fiscal de "jugar amb els terminis", de "retorçar les institucions de l'Estat" i de situar "la unitat d'Espanya per damunt de qualsevol dret". A més, ha reclamat la llibertat immediata de tots els presos i una sentència absolutòria.

Òmnium reacciona així després que la Fiscalia hagi sol·licitat aquest dimarts al Tribunal Suprem una compareixença de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart abans del dia 16 d'octubre per prorrogar la seva situació de presó preventiva en cas que el tribunal no dicti sentència abans. Dimecres de la setmana que ve expira el període de dos anys d'empresonament preventiu del dirigent de JxCat i el president d'Òmnium Cultural, el màxim que preveu la llei, tot i que es pot allargar dos anys més a l'empara de l'article 504.5 de la Llei d'Enjudiciament Criminal.

En declaracions als periodistes, Mauri no ha volgut fer interpretacions sobre si el moviment de la Fiscalia està relacionat amb la possibilitat que la sentència es pugui posposar. Ha insistit que la situació dels presos és "injusta" i que l'única cosa que hauria de fer l'Estat és aplicar el dictamen del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides, que va reclamar la llibertat dels presos.

Per a Òmnium, la petició de la Fiscalia no només afecta els presos, sinó que també vulnera "els drets fonamentals" de les seves famílies i dels ciutadans de Catalunya que s'oposen a la situació de presó preventiva. Mauri ha afegit que, ara per ara, no han rebut cap indicació del Tribunal Suprem sobre com procedirà en relació amb la petició del fiscal i tampoc sap si convocarà els dos afectats, Cuixart i Sànchez, o és una qüestió que resoldrà només amb la presència dels advocats. "No és justícia, és venjança", ha conclòs, i s'ha mostrat convençut que cap decisió judicial afectarà "l'actitud" de Cuixart.

La CUP i JxCat també ho critiquen

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha considerat que prorrogar la presó provisional seria una "pròrroga" d'una "situació repressiva". Segons el seu parer, els "efectes de la sentència de l'1-O suposaran una condemna a l'expressió concreta del dret de reunió, manifestació, llibertat d'expressió i ideològica". Ha criticat, en el mateix sentit, la vinculació del moviment independentista a la violència d'alguns actors de l'Estat: "Si no intenten traslladar que hi ha hagut violència, difícilment es pot aguantar la sentència", ha dit.

Aragonès ha assegurat que la CUP manté converses amb altres grups per treballar una resposta unitària a la sentència, tot i que no n'ha donat més detalls. De tota manera, ha recalcat, "la cosa més important és el que faci la majoria del poble de Catalunya".

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha exigit "l'absolució dels presos polítics i que si no hi ha sentència" abans de dia 16 "es deixi en llibertat de manera immediata els Jordis". Pujol ha lamentat que "s'estiguin exhaurint els terminis" del procediment judicial. "Fa quatre mesos que es va acabar el judici, un judici de vergonya", ha denunciat: "No han sigut capaços de posar-se d'acord en una sentència". En el mateix sentit, ha advertit que "no" vol "pensar que això és una estratègia per dilatar els temps perquè no es posen d'acord al Tribunal Suprem".

"La sentència és molt fàcil d’escriure: absolució", ha assegurat el portaveu, que ha insistit que la resposta institucional a la sentència serà "unitària, a l'altura de la gent".

stats