POLÍTICA
Política19/06/2020

Oportunitat perduda del Govern per limitar molt més la construcció de piscines

La versió inicial del Decret 9/2020 de protecció del territori prohibia que se’n fessin de noves a les zones de sòl rústic sobre aqüífers sobreexplotats

Maria Llull
i Maria Llull

L’article 7 del Decret 9/2020 de mesures urgents de protecció del territori inclou dues mesures que limiten les piscines en sòl rústic: només se’n podrà fer una per finca i no podran superar els 35 m( 2) de superfície ni els 60m( 3) de volum d’aigua. Però la versió inicial d’aquesta norma també incloïa la prohibició de fer piscines sobre aqüífers sobreexplotats -on es treu més aigua de la que es pot regenerar-, la qual cosa hauria limitat molt més la possibilitat de fer-les en rústic. Aquest va ser un dels punts que varen caure durant la negociació del decret, així com l’aplicació a Eivissa dels articles que fan referència al sòl rústic -juntament amb Formentera, que n’havia quedat exonerada abans. Segons expliquen fonts de Podem, el partit morat va donar suport a la mesura de prohibir la construcció de piscines damunt aqüífers sobreexplotats. “El PSIB no acceptava ni la prohibició de les piscines ni la limitació del volum de les edificacions en rústic”, comenten. “MÉS i nosaltres ens vàrem fer forts per limitar les dimensions de les construccions a costa de les piscines”, afegeixen.

L’argument del PSIB va ser que, “com que no es pot treure aigua d’aqüífers sobreexplotats, la prohibició no té sentit, perquè no hi ha cap vinculació amb la piscina”, assenyalen fonts socialistes. “No hi ha relació directa perquè hi pots portar l’aigua d’una altra banda. Per tant, és una mesura que no es pot justificar”, afegeixen.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de Medi Ambient han explicat a l’ARA Balears que el nou Pla hidrològic de les Illes prohibeix fer nous pous damunt aqüífers sobreexplotats. Però, en cas que hi hagi pous preexistents, sí que es permet treure’n aigua. La quantitat permesa per a ús domèstic és de 500m( 3) anuals, i les piscines entren dins aquesta categoria. Però, encara que no es puguin fer pous nous en aquestes zones, permetre’n la construcció “trasllada la pressió a una altra font d’aigua”, afegeixen.

“Les piscines tenen un consum important d’aigua quan s’omplen i, després, es perd l’aigua que s’evapora, uns cinc hectòmetres cúbics a l’any”, comenten des de Medi Ambient. El consum total d’aigua a les Balears és de 220 hectòmetres cúbics.

Cargando
No hay anuncios

Aqüífers en mal estat

Segons les dades de la Conselleria, a Mallorca hi ha 16 dels 64 aqüífers en mal estat, els quals suposen un 32% de la superfície de l’illa -1.153 dels 3.619 km( 2) totals. A Menorca hi ha 4 de 6 aqüífers en mal estat, que representen un 43% de l’illa -297 d’un total de 693 km(2). En el cas d’Eivissa, els aqüífers sobreexplotats són 9 de 16 i suposen un 49% de l’illa -278 de 569 km( 2). A Formentera, l’únic aqüífer que hi ha està en mal estat i afecta tota l’illa. En total, els aqüífers en mal estat -que són 30 de 87- suposen més d’una tercera part del territori de les Balears, un 36% -1.807 dels 4.962 km( 2) totals.

Cargando
No hay anuncios

A Mallorca, Palma, Campos, Santanyí, Santa Margaliada, Muro i Alcúdia són alguns dels municipis amb aqüífers en mal estat on es podria haver aplicat la prohibició de construir piscines, sempre que es tractàs de sòl rústic. A Menorca, Ciutadella, Sant Lluís i part de Maó també s’haurien vist afectats per aquesta mesura, en cas que s’hagués inclòs en la versió definitiva del decret. Pel que fa a Eivissa, s’haurien vist afectades àrees de Sant Antoni de Portmany, Sant Agustí, Sant Josep , Santa Eulària i Sant Carles.

Mesures insuficients

Cargando
No hay anuncios

“El PSIB va fer el plantejament que l’aigua es pot transportar i va desmuntar aquesta part de l’article”, assenyalen fonts de MÉS per Mallorca, les quals també consideren que és positiu que hagin pogut tirar endavant les limitacions que inclou el decret. Però també són conscients que, segons avanci el canvi climàtic, aquestes mesures seran insuficients. “Si el consum d’aigua continua al ritme que va, s’haurà de fer més. Les Balears tenen sequeres cícliques, que cada vegada es produeixen més sovint i en el futur s’haurà d’incrementar la regulació, sobretot tenint en compte que som un territori flotant amb puntes de consum durant l’estiu”, apunten. Mentrestant, una de les mesures que cal posar en marxa és “incrementar les inspeccions perquè no es tregui aigua d’aquests aqüífers, amb una especial vigilància durant l’estiu”, afegeixen.

Per a Podem, “començar per la prohibició damunt aqüífers sobreexplotats era un bon començament, encara que no hi hagués una vinculació directa amb les piscines”. “Era l’oportunitat de fer arribar un missatge polític. És important que ens demanem si no tenim massa piscines en rústic, si tenim la necessitat de posar-ne més”, continuen. Segons el partit morat, “en algun moment s’haurà de limitar l’execució de piscines en aquest tipus de sòl”. De moment, l’oposició dels socialistes va frenar aquesta possibilitat. “Els vàrem demanar una proposta alternativa, però l’única resposta va ser el ‘no”, diuen.