L'oposició dóna Mas per amortitzat

Els grups no independentistes consideren que "ha passat el moment" de Mas i la CUP, que fa oficial el seu vot contrari a la investidura del fins ara president, el veu un obstacle per "blindar la construcció de la república catalana"

Artur Mas saluda Miquel Iceta abans de començar el debat d'investidura
M.colomer / M.toro / G.pruna / O.march / S.gonzález
10/11/2015
4 min

BarcelonaMajoria parlamentària contra la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Així s'ha confirmat aquest dimarts al Parlament, durant el debat d'investidura, i s'ha oficialitzat en la votació al final del ple: tan sols els 68 diputats de Junts pel Sí han votat a favor que el president en funcions repeteixi al càrrec, enfront els 73 vots en contra de la resta de grups a l'hemicicle.

La dinàmica parlamentària es trasllada a aquest dijous, quan es produirà la segona votació, en la qual el candidat només requerirà majoria simple per ser investit. No obstant això, la major part de formacions ja han dit a Mas que -en paraules de Miquel Iceta (PSC)- "ha passat el seu moment" polític. Han argumentat la negativa a la investidura pel procés rupturista i per les retallades, però també pels casos de corrupció que esquitxen Convergència. I la CUP ha mantingut intacte el veto a Mas, perquè consideren que obstaculitza el suport social al projecte independentista.

Per llegir el 'Minut a minut' del debat, clica aquHa obert foc la cap de l'oposició Inés Arrimadas (C's), que no ha donat ni un minut de treva. S'albirava una segona jornada dura en el debat d'investidura i la primera intervenció ho confirmava. Arrimadas, ha exigit al president de la Generalitat, Artur Mas, que plegui. Ho ha fonamentat amb el que considera que ha estat una mala gestió del seu Govern, els casos de presumpta corrupció que afecten a CDC -l'ha relacionat directament amb el "canvi d'ideologia" de Mas-, els "mals resultats del 27-S", la "divisió entre catalans", la desobediència i el "victimisme".

"Vostè vol passar a la història, però això no sempre és sinònim de fer-ho bé", ha alertat la cap de l'oposició, que ha instat Mas a "deixar pas a una alternativa política que obri una nova etapa". Mas, que ha defensat els intents fallits del catalanisme per encaixar a Espanya, ha assegurat que el procés no només no tapa la corrupció, sinó que precisament ha provocat "més problemes" amb la justícia a CDC. I fins i tot ha afirmat que l'Estat paga confidents amb els fons reservats per construir "mentides" per usar-les contra el procés.

"No la independència, no a la il·legalitat, no a Mas president"

Més suau en les formes, però amb el mateix fons, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha opinat que "el moment polític" de Mas "ha passat". Perquè per Iceta, Mas és el responsable del "disbarat" independentista, que ha advertit que combatran "a peu i a cavall". "Nosaltres diem no a la independència, no a la il·legalitat i no a vostè com a president", ha sentenciat després d'acusar Mas d'estar disposat a fer el que calgui per ser president. Mas ha estat taxatiu: "No faré el que sigui per ser president, hi ha línies vermelles que no traspassaré". Iceta s'ha aferrat a la reforma constitucional com a via per evitar la independència.

També la suposada corrupció de CDC i les retallades dels governs Mas han servit a Catalunya Sí que es Pot per argumentar el seu no a la investidura. De fet, fa mesos que els de Lluís Rabell van advertir, per contraposar-se a la CUP, que no farien Mas president ni per activa ni per passiva. I aquest dimarts ho han formalitzat. "No pot aspirar a governar un país i encara menys a pilotar una transició democràtica", ha etzibat Rabell en un discurs carregat de retrets a la gestió dels governs de CiU.

"Mai havia vist cap líder polític defugint tant les seves responsabilitats", s'hi ha sumat després de la pausa del ple el cap de files del PP al Parlament, Xavier García Albiol, que ha qualificat el discurs d'investidura de Mas d'exemple de "cinisme polític", carregat de "debilitat mentides i odi contra Espanya". Com la resta l'oposició, Albiol ha rebutjat investir Mas com a president per la presumpta corrupció de CDC, i ha criticat que Mas impulsi la independència amb un partit "estrafolari i radical" com la CUP. En aquest sentit, li ha reclamat que explori pactes que no deixin Catalunya en mans dels "antisistema". Mas ha respòs que l'acord amb la CUP se cenyeix al camí cap a l'estat català, i ha acusat el PP de "sembrar la llavor de la discòrdia" a Espanya per guanyar vots a l'Estat.

Fugir de "personalismes" i "blindar la construcció de la república catalana"

La CUP no ha sorprès en la seva intervenció i ha fet oficial el seu vot contrari a la investidura de Mascontrari a la investidura de Mas, que veu directament vinculat a les retallades, les privatitzacions i la corrupció. Segons el president del grup parlamentari cupaire, Antonio Baños, l'objectiu de votar no a la investidura del fins ara president és fugir dels "personalismes" i "blindar la construcció de la república catalana". "En el seu discurs d'ahir, no vam poder treure l'entrellat de quina mena de Govern proposa", si autonomista o republicà, ha dit Baños a Mas, que ha afegit: "Que ningú s'equivoqui, ni la consulta, ni el 27-S ni el procés que vam iniciar ahir són pacte ni moneda de canvi, no són victòries ni derrotes de la CUP: son compromisos adquirits amb el moviment popular". Mas, en el seu torn de resposta, s'ha mostrat convençut que encara "hi ha marge" per una entesa amb la CUP, a qui ha convidat a investir-lo en la votació d'aquest dijous.

stats