Parlament

L'oposició utilitza el darrer ple de la legislatura com un balanç del Govern d'Armengol

El PP, Ciutadans, El Pi i Més per Menorca, en la seva darrera pregunta de control a la cap de l'Executiu, contraposaran els seus models i faran veure els reptes pendents

La presidenta del Govern, Francina Armengol.
23/03/2023
3 min

PalmaTota l'oposició, a excepció de Vox, utilitzarà la darrera sessió de control de la legislatura –el 2 d'abril es dissoldrà al Parlament amb vista a les eleccions– com a l'inici de la campanya electoral, per contraposar el seu model enfront del del Govern de Francina Armengol i marcar perfil. Semblarà, pràcticament, un debat de política general en què s'analitzarà l'estat de les Illes des de tots els aspectes. La totalitat de preguntes del PP i Ciutadans van en aquest sentit, a més dels cara a cara entre els portaveus d'El Pi i Més per Menorca, Josep Melià i Josep Castells, amb la cap de l'Executiu.

Els més explícits són els populars, que tenen dret a nou preguntes de control, i tractaran "la situació després de vuit anys d'Armengol" de distints àmbits, com el medi ambient, les dones, l'habitatge o, en el cas del portaveu Antoni Costa, que confrontarà amb la presidenta del Govern, la situació de les Balears en general. Aquest fet es repeteix en Ciutadans, tot i que, almenys en la formulació de la pregunta, són més crítics perquè donen per fet "els vuit anys de govern sense solucions als problemes" de la sanitat balear i de les Illes.

La roda de premsa d'aquest dimecres de la líder autonòmica i estatal de la formació taronja, Patricia Guasp, ha resultat certament curiosa, perquè ha calcat de manera literal l'argument que el PP ha utilitzat des del Debat de Política General, que es va fer el passat octubre, per desgastar el Govern: des que el Pacte governa, es viu pitjor. "Volem veure si Armengol creu que estam millor ara que quan va començar a governar, ja que no ho estam i esper que demani perdó", ha afirmat Guasp.

El portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, per la seva banda, se centrarà en la diversificació econòmica. "Volem constatar un dels dos fracassos més greus. Un és l'habitatge, però l'altre és el pes del turisme en l'economia balear", ha subratllat. Si el 2016 el turisme significava el 40% del Producte Interior Brut (PIB) illenc, el 22 va ascendir al 41%. Tot i que no sigui un augment molt significatiu, denota que el turisme continua essent el sector preponderant per excel·lència. "Una economia sòlida ha d'aviciar el turisme, però també s'ha de complementar, i el Govern d'Armengol no n'ha estat capaç", ha retret.

Finalment, el portaveu de Més per Menorca farà incís en "els reptes pendents" per a les Balears al final d'aquesta legislatura, que al mateix temps mostrarà aquelles àrees, a parer de Josep Castells, on l'Executiu podria haver incidit més. Un dels temes que ja han avançat és l'accés a l'habitatge. Cal recordar el debat en el Congrés de la reforma de la Llei d'arrendaments urbans, impulsada pels ecosobiranistes perquè les comunitats poguessin limitar el preu del lloguer, però que el PSOE va tombar tot i el suport del PSIB en el Parlament.

Tres lleis en el darrer ple

En el darrer ple, a banda de servir de balanç dels darrers vuit anys, també s'aprovaran tres normatives: el reglament del Parlament, la convalidació del decret llei de mesures urgents pels efectes de la borrasca Juliette, i la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a les generacions futures impulsada pel GOB. Serà la primera llei impulsada per la ciutadania que veurà la llum en la història democràtica de les Illes, i que arribarà al ple amb un acord total entre les forces del Pacte i també amb el grup ecologista. Un dels temes de la llei en els quals s'ha consensuat la modificació és el fet que no es generi burocràcia ni duplicar organismes existents a l'hora d'analitzar l'impacte de les polítiques en el futur, que era la gran queixa de l'oposició.

stats