L'oposició reclama al Govern consens i control sobre els fons europeus

Miquel Company reivindica el Pla d'inversions estratègiques com l'eina que "definirà un model més resilient"

El conceller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company.
ARA Balears
14/10/2021
2 min

PalmaEl conseller de Fons Europeus, Miquel Company, ha comparegut aquest dimecres davant del ple del Parlament per explicar el Pla d'inversions estratègiques de les Balears 2030, el qual inclou 91 projectes per als propers deu anys que es finançaran amb 4.640 milions d'euros dels fons europeus Next Generation i altres fonts. Malgrat que Company ha reivindicat la importància del pla, l'oposició s'ha mostrat crítica amb la gestió de l'Executiu i ha reclamat més consens i control sobre els projectes que es duguin a terme amb fons europeus.

Precisament, el diputat del PP Sebastià Sagreras ha demanat al Govern "diàleg i consens", ja que són projectes a llarg termini que potser haurà d'executar un govern diferent de l'actual perquè el 2023 hi haurà eleccions. Sagreras ha apuntat que el Pla l'hauria d'haver dissenyat una agència independent, a més de sotmetre's al control del Parlament.

Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha considerat que sí que hi ha hagut consens en l'elaboració de l'estratègia, però ha lamentat que el conseller no hagi comparegut abans de l'aprovació. Per això, ha demanat a Company que comparegui periòdicament en el Parlament per explicar la gestió dels fons. La diputada de Vox-Actúa Baleares Idoia Ribas ha censurat que el Pla no cerca la recuperació de les Balears després de la pandèmia, sinó "una transformació social que s'apunta a la moda 'progre' de l'agenda 2030".

Per part d'El Pi, Josep Melià ha criticat que la seva formació va rebre el document 24 hores abans de la presentació i que han prioritzat "les preses de la presentació pública abans que tenir el tema tancat amb tots els components d'aquest pla de reactivació". Aquesta sensació també l'ha tingut el diputat del Grup Mixt - MÉS per Menorca Josep Castells, que ha assegurat que la seva formació "s'ha sentit enganada" perquè s'ha duit a terme "un procés erroni i equivocat". En aquest sentit, ha criticat que només un 1% de la inversió arribi a Menorca.

Durant una compareixença, Company ha destacat que els fons europeus "representen una oportunitat històrica" per a les Illes, ja que "facilitaran la recuperació dels efectes causats per la pandèmia" i "definiran un model econòmic i social molt més resilient". Tot i això, Company ha reconegut que, encara que aquesta estratègia és un requisit "necessari", "no és suficient per aconseguir el canvi de model econòmic" a les Illes.

Les inversions s'hauran d'executar abans del 2026

El conseller ha detallat que, per norma general, les inversions hauran d'estar executades abans d'acabar l'any 2026. Per això, l'Estratègia d'Inversions "ha cercat encaixar les prioritats" del Pla de recuperació.

"L'elaboració d'aquesta estratègia per part del Govern pretén definir el full de ruta, a partir del consens, sobre què volen ser les Illes en l'horitzó 2030-2050, i concretar les prioritats i els eixos d'actuació per avançar cap al país que volem com a societat per a la propera generació", ha ressaltat.

Així, Company ha explicat que el Pla està organitzat en quatre eixos: diversificació econòmica, sostenibilitat, competitivitat i cohesió social.

stats