Com s'organitzarà la CUP al Parlament?

El repartiment de tasques de la formació de l'esquerra independentista a la cambra respon a la concepció d'una legislatura "excepcional", enfocada a la construcció de la República Catalana

Els deu diputats del grup parlamentari de la CUP es van reunir ahir per primera vegada al Parlament, on  es van fer una foto grupal amb cartells reivindicatius a favor de la ruptura amb l’Estat i el sistema.
Marc Toro
22/10/2015
2 min

BarcelonaLa CUP és probablement la candidatura que més ha insistit, abans i després del 27-S, en el fet que la legislatura que està a punt de començar ha de ser "excepcional". La formació de l'esquerra independentista parla de "ruptura" amb l'estat espanyol i amb les polítiques d'austeritat i retallades que han colpejat les classes populars de Catalunya en els últims anys. "Aquesta no és una legislatura de gestió de l'autonomia, sinó de construcció col·lectiva de la República Catalana", recordava aquest dimecres Albert Botran, diputat i un dels portaveus de la formació a la cambra (també exerciran de portaveus Anna Gabriel i Benet Salellas).

En aquest sentit, el repartiment de tasques dels deu diputats cupaires no només contempla les àrees de treball de les comissions habituals al Parlament –economia, sanitat, justícia, territori, educació, etc.–, sinó també els 5 àmbits que la CUP considera que haurien de ser cabdals en aquesta legislatura "extraordinària". Així és, també, com li agradaria a la formació que s'organitzés el treball parlamentari:

1. Ruptura democràtica

Antonio Baños i Julià de Jòdar

La CUP vol que el trencament polític i jurídic amb l'estat espanyol sigui immediat i "unilateral", per la qual cosa busca una declaració "institucional" i "solemne" al Parlament abans de la investidura del president. Aquest gest implicaria declarar "incompetent" el Tribunal Constitucional i començar a desobeir la legalitat espanyola, amb especial urgència en casos com la llei Wert o la 'llei mordassa'.

2. Pla de xoc

Josep Manel Busqueta i Eulàlia Reguant

Les mesures d'emergència social i contra la pobresa són un dels principals cavalls de batalla de la CUP en les negociacions amb Junts pel Sí. El pla de xoc busca impulsar 39 mesures socials (aturar desnonaments, aplicar la llei de dependència o la renda mínima garantida...) i revertir o aturar 10 privatitzacions. La formació vol que les mesures ja s'implementin a l'hivern, quan s'agreuja el patiment dels col·lectius més vulnerables.

3. Procés constituent

Gabriela Serra i Albert Botran

La formació anticapitalista entén que el camí cap a la independència s'ha de basar en l'obertura d'un procés constituent "de base i participació popular" i de "caràcter unilateral" que assenti les bases de la República Catalana, "incloent-hi la seva relació amb els altres pobles de l’estat espanyol i amb la resta de pobles del món". "El Parlament haurà d'esdevenir una assemblea constituent", deixa clar el cap de files de la CUP al Parlament, Antonio Baños.

4. Recuperació i desenvolupament de sobiranies

Sergi Saladié i Josep Manel Busqueta

La independència ha de ser "total": més enllà de la sobirania política respecte de l'estat espanyol, la CUP busca recuperar i exercir la sobirania econòmica, energètica, alimentària, en salut i en educació.

5. Construcció nacional

Anna Gabriel i Albert Botran

El procés que es viu a Catalunya ha d'anar acompanyat, per als cupaires, de nous passos cap a la construcció dels Països Catalans. El seu objectiu és que la República Catalana "abraci el conjunt del territori nacional, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar".

stats