Oriol Junqueras treballarà al Campus Manresa de la Universitat de Vic

Romeva avaluarà els acords que van posar fi a la guerra de Bòsnia en una associació privada

Oriol Junqueras i Raül Romeva
 El 28 de gener al Parlament.
Ara
28/02/2020
2 min

BarcelonaOriol Junqueras treballarà al Campus de Manresa de la Universitat de Vic, i així es beneficiarà del seu primer permís penitenciari per sortir a treballar. El centre universitari ho ha fet públic aquest divendres, en un comunicat en què explicava que ha rebut la proposta de Junqueras, que és doctor en història del pensament econòmic i llicenciat en història moderna i contemporània, per impartir docència al campus manresà, una proposta que el centre ha acceptat.

El president d’ERC iniciarà la seva relació laboral amb la universitat en les pròximes setmanes. Encara falta per concretar la seva activitat al centre, però estarà vinculada, segons afirma la universitat, amb la formació contínua de curta durada. De qui fou vicepresident del Govern en valoren, segons el comunicat, la seva “experiència acadèmica” i la seva “vàlua com a professor”. Junqueras podrà sortir de la presó de Lledoners tres dies a la setmana durant sis hores, en aplicació de l’article 100.2.

És el mateix temps setmanal pel qual, avui, la junta de tractament de Lledoners també ha autoritzat l’exconseller d’Exteriors, Raül Romeva, a sortir per anar a treballar. Segons ha avançat l’Agència Catalana de Notícies, ho farà en una associació privada, on avaluarà els avenços dels Acords de Pau de Dayton, que van posar fi a la guerra de Bòsnia, coincidint amb el 25è aniversari de la seva signatura.

L’exconseller també assessorarà l’entitat per fer més estreta la relació entre Catalunya i els Balcans, especialment entre Catalunya i Bòsnia i Hercegovina, i entre Barcelona i la capital del país balcànic, Sarajevo. En aquest sentit, centrarà el seu camp d’estudi en els conflictes civils i en el paper de la ciutadania i l’acció comunitària en situacions de conflicte o d'emergència. Romeva, a part de la seva carrera política, té un llarg recorregut com a investigador i promotor de la pau de la guerra dels Balcans, i també és autor de diversos llibres que relaten aquest conflicte.

En total, el 100.2 s’ha concedit a set dels nou presos polítics. Quatre treballaran en empreses, alienes o pròpies (Junqueras, Romeva, Forn i Cuixart), un farà voluntariat en una entitat (Sànchez) i les dues dones (Forcadell i Bassa) cuidaran de familiars d’edat avançada. Queden Jordi Turull i Josep Rull per presentar ofertes de feina o de voluntariat a la presó per accedir, així, a l’aplicació d’aquest article.

Resposta a la fiscalia

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha defensat avui que els presos independentistes puguin gaudir d’aquests permisos, després que el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ho critiqués ahir. “Pot expressar que no li agrada, però no hem deixat d’actuar conforme a la llei”, ha etzibat la consellera, que ha insistit que l’article 100.2 del reglament penitenciari està “recollit a la llei”. Capella també ha assegurat que els líders independentistes mantenen els seus drets “intactes” malgrat estar privats de llibertat.

No opinen el mateix els fiscals, que creuen que el 100.2 és un article que s’ha d’aplicar de forma “excepcional” i que atorgar-lo de manera “generalitzada” pot arribar a encobrir un tercer grau o una semillibertat. En aquest sentit, un eventual recurs del ministeri fiscal contra la decisió de la junta de tractament de Lledoners no deixaria en suspens els permisos, perquè requeriria la ratificació d’un jutjat de vigilància penitenciària.

stats