Política21/01/2016

Junqueras avisa la CUP que el Govern no té intenció de modificar l'impost de successions

El vicepresident de l'executiu, en una entrevista a TV3, assegura que els propers pressupostos no seran els que la ciutadania "necessita i es mereix"

J. Serra Carné / O. March
i J. Serra Carné / O. March

BarcelonaEl vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dijous al vespre en una entrevista a TV3 que la independència de Catalunya no depèn "exclusivament" de la "voluntat" del Govern, i ha insistit que hi ha aspectes "multilaterals" que cal tenir en compte. Aquest és el cas, per exemple, del consens social, la mobilització i d'altres assumptes externs com ara els mercats financers. En referència a aspectes interns, el president d'ERC ha defensat que la CUP complirà amb el pacte subscrit entre l'esquerra alternativa i Junts pel Sí. "Tothom estarà a l'alçada del moment que el país viu", ha assenyalat Junqueras, que ha apuntat que el Govern s'entendrà amb l'esquerra anticapitalista. El vicepresident ha avisat, però, que els pressupostos de la Generalitat "no seran els que els ciutadans de Catalunya necessiten i es mereixen". "El total dels comptes el decideix el senyor Montoro", ha justificat. El vicepresident ha apuntat que la pròrroga pressupostària limitaria l'acció de l'executiu en matèria social.

"L'Estat espanyol ens ho posarà tan difícil com podrà. I nosaltres hem d'estar el màxim de preparats possible. Aquí és on intervé el context internacional, que és decisiu", ha defensat el líder republicà, que ha situat la formació de govern a Espanya com un dels aspectes claus per a la dinàmica pressupostària catalana. "La situació econòmica de l'Estat és molt preocupant", ha defensat Junqueras, que ha indicat que el futur inquilí de la Moncloa potser haurà de prendre "decisions rellevants". El conseller d'Economia ha admès que hi ha pensaments "diferents" sobre el model econòmic per al país. En referència a una reforma de l'impost de successions, el president d'ERC s'ha negat a moure's més enllà de la reforma del 2014, com demanava aquest dijous Eulàlia Reguant, diputada de la CUP, en una entrevista a l'ARA. "No ens plantegem modificar-ho. Tocar-lo més té una utilitat marginal clarament negativa", ha apuntat. "La posició actual és correcta", ha afegit el vicepresident del Govern.

Cargando
No hay anuncios

"Pot passar perfectament que els agents internacionals arribin a la conclusió que, davant d'un Estat que pot afrontar amb moltes dificultats el pagament de les seves obligacions, prefereixi tenir dos interlocutors, un dels quals pugui ser fiable", ha apuntat en referència a una hipotètica separació entre Catalunya i Espanya. "Un Estat que deu més del 100% del seu PIB té capacitat de moviment limitada", ha defensat el vicepresident, que ha recordat que el país que més vegades ha caigut econòmicament és Espanya. "En té el rècord mundial", ha apuntat.

Junqueras ha indicat que Catalunya ha d'estar preparada per al repartiment d'actius i passius. "Es pot fer a partir de quatre criteris: què aportava el nou estat a les arques comunes; el de PIB, que és el que tu produeixes, que a la república catalana li convé més que l'anterior; la demografia, que ens afavoreix encara més; i el repartiment en funció de la despesa efectiva que hem rebut cadascú de nosaltres", ha apuntat. "Aquest últim criteri és extraordinàriament favorable", ha assenyalat el vicepresident.

Cargando
No hay anuncios

Tramitació de la desconnexió

Pel que fa a la tramitació de les tres primeres lleis –procés constituent, Hisenda pròpia i seguretat social–, Junqueras ha avisat que a l'Estat hi ha una "tercera cambra legislativa" –el Tribunal Constitucional (TC)– que "no està en funcions", com sí ho està el govern espanyol. "Ho farem tan bé com puguem", ha insistit el vicepresident en referència a tot l'aparell legislatiu necessari per encetar la desconnexió amb l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

En la seva estrena com a màxim responsable de l'àrea econòmica, Junqueras va avançar la setmana passada, en el traspàs de poders dels consellers, que posarà fil a l'agulla per començar a elaborar els pressupostos per al 2016. El conseller d'Economia espera que els comptes rebin la llum verda definitiva del Parlament el maig, i ha apuntat que al llarg dels últims anys d'acord estable entre Convergència i ERC al Parlament hi ha hagut gairebé una quarantena de reunions de seguiment de l'execució pressupostària amb l'equip que liderava Andreu Mas-Colell. Junqueras ha apuntat que no cal ser economista per ser conseller del ram i ha reivindicat que en la seva formació hi consten apartats econòmics.

El vicepresident ha assegurat que el Govern "té virtuts esperançadores" que espera que "es demostrin com a tals". "També té una participació femenina més gran que mai, i la mitjana d'edat també ho és", ha apuntat Junqueras, que ha destacat l'ambient "agradable" en què han discorregut els primers plens del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Retorn de la paga extra

En matèria econòmica, aquesta setmana la cambra catalana ha aprovat retornar la paga extra dels funcionaris del 2012 de forma gradual durant els propers dos anys. Després d'una negociació 'in extremis' entre Junts pel Sí i la CUP, l'acord parlamentari estipula que la quantitat es retorni de forma gradual fins al primer trimestre del 2018.

Cargando
No hay anuncios

"Voldríem compensar encara més els sacrificis? Sí. Estem en disposició de fer-ho? Ara no. A la nostra societat hi ha sectors que han fet molts sacrificis, i hem d'intentar respondre a les necessitats de tothom", ha justificat Junqueras. "No podíem assumir aquest compromís [retorn de la paga extra] en un sol exercici fiscal, i els sindicats no ho han trobat difícil d'entendre", ha assegurat. La decisió, ha defensat el vicepresident, limita el marge de maniobra en altres aspectes.