Política28/04/2017

Jordi Pujol Ferrusola: "No vaig regularitzar amb Hisenda perquè era un deutor"

El fill de l'expresident de la Generalitat assegura que va ser BPA qui li va recomanar no acollir-se a l’amnistia

Manuel Altozano
i Manuel Altozano

MadridLa policia, Anticorrupció i el jutge consideren que Jordi Pujol Ferrusola va treure d’Espanya gairebé 30 milions des de que es va iniciar el procés contra el clan familiar al 2012. Tot i això, en la seva declaració de dimarts passat davant José de la Mata, es va presentar com un inversor acorralat per negocis internacionals ruïnosos. Tants eren els seus deutes, segons la seva versió, que el banc andorrà en el que tenia els seus fons, la Banca Privada d’Andorra (BPA), li va recomanar no regularitzar la seva situació amb Hisenda. Va ser aquesta entitat la qui li va recomanar, acte seguit posar els seus comptes a nom d’una fundació panamenya anomenada Kopeland.

En l’interrogatori previ al seu ingrés a la presó, al que ha tingut accés l’ARA, la fiscal Belén Suárez li va preguntar per aquesta entitat situada al paradís fiscal d’Amèrica Central. El fill gran de l’expresident va assegurar llavors que posar els seus fons al seu nom va ser una proposta del banc. "Oleguer i Josep havien decidit regularitzar i llavors jo vaig parlar amb el director general de BPA per saber si jo també hauria de fer-ho o no", va explicar el jutge Pujol Ferrusola. El directiu, sempre segons la seva versió li va dir: "Escolta, tu ets deutor, tu no tens per què fer el 720", en referència al document per declarar béns a l’estranger de l’amnistia fiscal del PP.

Cargando
No hay anuncios

Acte seguit, segons els primogènit dels Pujol, el càrrec d’aquesta entitat li va aconsellar posar els seus comptes a nom de la fundació panamenya "per poder gestionar els fons de la BPA d’una manera diferent, sense haver de pagar impostos a Andorra". Amb tot, en la interlocutòria que el va enviar a presó el dimarts passat, el jutge afirma que el que realment va intentar aconseguir mitjançant aquesta maniobra era aconseguir un grau més d’opacitat en l’ocultació del seu patrimoni. El propi investigat va reconèixer en dues ocasions que el compte, en realitat, era seu al referir-se a la transferència final a una societat mexicana amb la que va tancar els seus comptes a Andorra. "Els diners mai han anat a Panamà. Sempre han estat a Andorra. Els fons els vaig enviar jo, no la fundació", va confessar.

Durant les gairebé quatre hores i mitja que va durar la seva declaració, es va aturar en centenars de detalls de suposades inversions fallides a l’estranger que, segons els investigadors, no eren més que un mètode per evadir més fons. Al referir-se a un d’aquests negocis, es va presentar a si mateix com un personatge de la pel·lícula ‘La escopeta nacional’, del director Luis García Berlanga. Es referia a un fabricant català d’intèrfons que es desplaça a Madrid per vendre el seu producte "i acaba pagant ell la festa i la cacera", va afirmar.

Una altra de les derivades del cas per la que li van preguntar és el suposat repartiment de fons entre els comptes dels seus germans a Andorra del que ell seria l’encarregat. "No fèiem mai reunions per dir ‘vaig a repartir’; tampoc ho parlàvem per telèfon", va dir. "Jo li deia a cadascú, ‘et donaré això’ i es feia una transferència a Andorra o s’ingressava en efectiu als seus comptes", va assegurar.

Cargando
No hay anuncios

Oriol Pujol es va desfer d'1 milió d'euros del seu compte andorrà

Jordi Pujol Ferrussola va explicar dimarts a la fiscal en la seva declaració que el seu germà Oriol, exsecretari general de CDC, li va donar 1 milió d'euros de la suposada herència del seu avi Florenci perquè creia que la deixa estava "contaminant molt" la seva carrera política.

Segons el germà gran dels Pujol, Oriol va treure 1 milió d'euros del seu compte a Andorra i els hi va donar "en efectiu", una operació de la qual no existeixen documents que l'acreditin perquè no era "necessari fer papers".

Cargando
No hay anuncios

El primogènit de l'expresident era qui gestionava els diners i qui oferia als seus germans fer inversions per obtenir-ne beneficis. Segons va dir, però, mai de manera habitual: "Eren molt esporàdiques. Cadascú feia la seva vida i feia la seva guerra".

El primogènit de l'expresident català, Jordi Pujol Ferrusola, a la presó des de dimarts, ha assegurat a la fiscal Belén Suárez que no hi havia converses ni reunions entre els set germans sobre el seu patrimoni: "Mai parlàvem entre germans dels nostres comptes".

En l'interrogatori de Jordi Pujol Ferrusola aquell dia davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, als àudios del qual ha tingut accés Efe, el germà gran del clan Pujol ha dit que la suposada herència de l'avi Florenci o les inversions que en van fer algun dels germans no era a l'agenda del dia de les converses entre els fills de l'expresident. "D'entrada no fèiem mai reunions per dir 'a repartir', i per telèfon tampoc. Jo li deia 'repartiré X' i l'hi donava", ha dit Pujol Júnior, a la presó des de dimarts per seguir ocultant diners i blanquejant-ne mentre estava sent investigat, des de l'any 2012.

Cargando
No hay anuncios

Com a gestor d'aquesta suposada herència, va explicar a la fiscal, ell feia transferències als comptes andorrans que tenien cadascun dels germans o, si tenia els diners en efectiu, els ingressava directament a cadascun.

Però no era amb tots els seus germans amb qui va fer negocis, sinó que, segons Pujol júnior, només va ser "una vegada amb la Mireia i després alguna altra amb el Pere i el Josep" i va dubtar de si amb la Marta, però "amb l'Oleguer mai, i amb l'Oriol, tampoc".

I en concret, va explicar el cas de la Mireia, que va fer una inversió per suggeriment del seu germà gran, però, com que va perdre diners, li va dir que "no volia saber-ne res més". Malgrat això, Pujol júnior va dir que creia que "va ser ella la que va treure més rendiment de tots" del llegat.

Cargando
No hay anuncios

En l'ordre de presó, el jutge De la Mata atribueix a Jordi Pujol Ferrusola la coordinació sempre "en benefici de la família" del patrimoni que els Pujol tenien ocult al Principat i que tots atribueixen al llegat de l'avi Florenci, un argument que el magistrat ha rebutjat diverses vegades perquè "no s'aporta cap element que permeti contrastar la veracitat d'aquesta versió", ni d'ell ni de "cap dels seus germans".

"L'estratègia defensiva [de Pujol júnior] és coincident i està òbviament orquestrada i coordinada amb la de tots els membres de la seva família", insisteix De la Mata sobre els diners d'Andorra, que van permetre a Pujol júnior obtenir un benefici "no justificat" de 5,5 milions de pessetes, 6,6 milions d'euros, 11,1 milions de dòlars, 7,8 milions de marcs i 93.000 lliures.