HORITZÓ ELECTORAL

Iglesias rebutja el caràcter plebiscitari del 27-S i defensa la celebració d'un referèndum

El líder de Podem s'obre a un acord fiscal amb Catalunya, ja que "el més fonamental no és tant quina administració recapta, com reduir la desigualtat"

Els corrents de Podem examinen Pablo Iglesias
Europa Press
03/09/2015
3 min

BarcelonaEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha defensat aquest dijous que el dret a decidir s'exerceix "a través d'un referèndum" i no a través d'unes eleccions, i ha rebutjat així el caràcter plebiscitari que volen atorgar a les autonòmiques catalanes del 27 de setembre els partits independentistes. A més, el líder de Podem dubta que Artur Mas compleixi les seves "amenaces". "La llista de Mas és la llista de les retallades i la corrupció. Tinc molts dubtes que el senyor Mas, que és molt amic d'amenaçar amb conseqüències terribles, porti certes propostes a la pràctica", ha assegurat en una entrevista a la SER recollida per Europa Press.

Així, ha defensat que el "dret a decidir és fonamental" i que cal exercir-lo "a través d'un referèndum" i no a través d'unes eleccions, en les quals "al cap i a la fi" el que es decideix "és qui s'asseurà al Parlament de Catalunya". "El que nosaltres diem és: preguntin als catalans què és el que pensen", ha afirmat. "Jo no vull que Catalunya se'n vagi d'Espanya, i sospito que, si a Espanya hi ha actitud i dirigents que entenen que aquest és un país plurinacional, es pot construir un projecte solidari en què continuem caminant junts, però caminant junts amb respecte, amb una altra actitud diferent d'aquest frontisme que es retroalimenta entre PP i Convergència", ha defensat.

Tot i això, ha reconegut que "hi ha molts ciutadans a Catalunya que, sense voler la independència, sí que volen una relació jurídica diferent amb la resta de l'Estat". "Això és legítim i els que tinguem responsabilitat política haurem de treballar perquè la voluntat dels catalans pugui tenir una expressió jurídica", ha apuntat, després d'insistir que Podem és partidari de modificar en la Constitució l'estructura territorial de l'Estat.

Preguntat sobre si aquest referèndum és imprescindible per solucionar les tensions amb Catalunya, Iglesias ha insistit que, tot i que no ho sap, "votar no està malament", com va demostrar Escòcia, on "la sang no va arribar al riu". "Semblava que allò seria terrible i vam veure que la Cambra dels Comuns va dir: 'OK'. Vam veure que Gordon Brown va dir: 'OK'. Al final tot va passar de manera molt raonable, no cal tenir por de la democràcia", ha afirmat. "Als ciutadans quan voten i expressen la seva opinió no cal tenir-los por, i després ja veurem com s'articulen els mecanismes jurídics perquè la voluntat dels ciutadans es pugui expressar de manera legal i legítima", ha explicat.

Contra la reforma del TC

En aquest sentit, Iglesias ha manifestat que el que no pot fer el govern central és "pensar que és un tribunal". "Un govern ha de parlar de política, ha d'establir mecanismes de diàleg, i els tribunals, i això cal recordar-ho a aquest govern, han de ser independents", ha avisat, en referència a la reforma del Constitucional impulsada pel PP. "Els tribunals ja diran el que calgui aplicar, però el govern espanyol no pot convertir en un ariet propi el Tribunal Constitucional i no pot erigir-se en tribunal de res. Els governs hi són per parlar de política, i segurament des del diàleg veurem què passa", ha aprofundit.

Alhora, Iglesias ha explicat que la seva formació no serà present a la manifestació de la Diada perquè Mas "ha aconseguit convertir una mobilització popular que era de tots els catalans en quelcom que ell pretén utilitzar per a la llista que encapçala sense encapçalar-la". "S'ha amagat. Algú que pretén ser president ha d'anar com a número u, i no amagar-se com a número quatre", ha criticat.

Acords a nivell fiscal

Finalment, preguntat sobre si reformar el finançament autonòmic i establir un pacte fiscal per a Catalunya seria una via per millorar les tensions territorials, Iglesias ha tornat a insistir que "el primer és dialogar" per "buscar fórmules", tot i que sí que s'ha mostrat a favor d'"establir acords a nivell fiscal". "El més fonamental no és tant quina administració recapta, com reduir la desigualtat. Qualsevol pacte fiscal ha de treballar en la direcció de reduir la pobresa", ha matisat.

stats