El retorn de Carles Puigdemont

Llarena demana explicacions als Mossos i a Marlaska per l'escapada de Puigdemont

Feijóo exigeix responsabilitats al govern espanyol mentre Bolaños passa la pilota al cos policial català

4 min
El jutge Pablo Llarena sortint del Tribunal Suprem.

MadridUn dia després del fugaç retorn de Carles Puigdemont a Catalunya, desaparegut després de la seva intervenció al faristol del passeig Lluís Companys de Barcelona, les mirades es dirigeixen als Mossos d'Esquadra per la incapacitat de detenir el líder de Junts. Entre elles, la del jutge instructor de la causa del Procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que és qui manté activa l'ordre de detenció a l'Estat contra l'expresident de la Generalitat després de rebutjar aplicar-li la llei d'amnistia. Llarena estava preparat per activar-se tan bon punt Puigdemont fos detingut, una hipòtesi que a l'alt tribunal es donava per feta després de gairebé set anys de persecució per Europa amb l'anunciat retorn per a la investidura de Salvador Illa. Que s'hagi vist frustrada aquesta expectativa ha dut el magistrat a demanar explicacions al cos policial català i també al ministeri de l'Interior encapçalat per Fernando Grande-Marlaska. També el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha reclamat al comissari en cap del cos, Eduard Sallent, informació sobre l'operatiu d'ahir.

Llarena posa en qüestió l'actuació tant dels Mossos com de la Policia Nacional, que és el cos que té competència en control de fronteres. En dues providències demana que l'informin sobre què va passar perquè Puigdemont es pogués escapar. "Quin era l'operatiu aprovat i disposat per a la seva detenció", "els elements que van determinar el seu fracàs des d'un aspecte tècnic policial" així com "els agents responsables" tant del disseny com de l'aprovació i execució de l'operatiu són les qüestions sobre les quals Llarena pregunta en l'escrit dirigit als Mossos pel fet que no van aconseguir arrestar el líder de Junts malgrat l’amplíssim dispositiu desplegat als voltants del Parlament.

En paral·lel, Vox i Hazte Oír van tirar ahir pel dret i es van querellar contra alguns dels responsables de l'operatiu. Precisament arran d'aquestes dues querelles que ha rebut el TSJC, el tribunal ha enviat un ofici a Sallent en què li dona 10 dies perquè informi sobre el dispositiu. En concret, li reclama documentació sobre la planificació i elaboració de l'operatiu i de com es va desenvolupar. A més, el tribunal vol que Sallent li enviï una avaluació policial de l'execució del dispositiu. Amb aquesta informació, el TSJC valorarà si admet o no les querelles de Vox i Hazte Oír.

En l'escrit enviat al ministre de l'Interior, l'altre gran assenyalat contra qui l'extrema dreta també ha emprès accions legals, el jutge instructor del Suprem pregunta sobre l'operatiu al voltant de Puigdemont, "per a la seva detecció en frontera i posterior detenció" a l'arribada a Catalunya i "les ordres cursades" per interceptar-lo un cop havia emprès la "fugida" després de "protagonitzar un acte públic". Llarena no ha estat l'únic a posar el focus també en Marlaska. Alberto Núñez Feijóo ha demanat aquest divendres el seu "cessament immediat" pel fracàs de l'operatiu policial per detenir Puigdemont. En un missatge a X, el líder del PP insisteix a situar el govern espanyol com el màxim responsable que l'expresident de la Generalitat pogués protagonitzar aquesta "farsa".

Feijóo no només ha responsabilitzat Marlaska, sinó que també ha demanat la destitució de la ministra de Defensa, Margarita Robles, per la "negligència" del CNI i la compareixença urgent de Pedro Sánchez al Congrés. El missatge enviat al llarg d'ahir pels populars ja era que el president del govern espanyol era el culpable de la no detenció de Puigdemont. "El que va passar és inqualificable i no pot quedar impune", ha dit Feijóo a X, i ha afegit que l'executiu espanyol "no pot continuar de vacances rient-se dels espanyols". En la mateixa línia s'ha pronunciat el líder de Vox, Santiago Abascal, que ha defensat a la mateixa xarxa social que Sánchez, Marlaska i la directora dels serveis d'intel·ligència espanyols, Esperanza Casteleiro, ja haurien d'haver dimitit. No ho fan perquè són "còmplices" de Puigdemont, ha apuntat.

L'única resposta del govern de Sánchez ha estat la del ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, que és el primer membre del consell de ministres que valora el fugaç retorn del líder de Junts. En una atenció als mitjans des de París, on assisteix als Jocs Olímpics, Bolaños ha passat la pilota als Mossos remarcant que era el cos policial català qui tenia la responsabilitat de l'operatiu. El titular de Presidència i Justícia ha esquivat així les crítiques i s'ha limitat a lamentar que va ser un "episodi que no va aportar res a la societat catalana".

Bolaños, per tant, ha passat de puntetes per sobre de l'actuació del líder de Junts, en línia amb el silenci mantingut en els últims dies al Palau de la Moncloa i al PSOE, i ha insistit en l'únic missatge que van enviar ahir Sánchez i la resta de dirigents socialistes, que insten a passar pàgina. Segons ha argumentat l'únic ministre amb agenda pública aquest divendres, la investidura del líder del PSC "tanca una etapa" i "n'obre una de concòrdia" amb un president de la Generalitat que "s'ocuparà del que importa" després que s'hagi culminat l'estratègia de "patriotisme intel·ligent" del cap de l'executiu espanyol.

stats