El Pacte centra els atacs en Prohens i passa de puntetes per una possible coalició amb Vox

Armengol, després de la polèmica pel sorteig en l'ordre d'intervencions, aprofita el debat per anunciar que equipararà les famílies amb dos fills a les nombroses per accedir a les ajudes i deduccions

Els nou candidats minuts abans de començar el debat
15/05/2023
3 min

PalmaEls tres partits del Pacte, i especialment la candidata socialista Francina Armengol, han centrat bona part del debat a llançar atacs contra la líder del PP, Marga Prohens. Conscients que és l'enemiga a batre, pràcticament no han gastat temps en alertar dels possibles pactes amb l'extrema dreta, sinó que han intentat desmuntar les polítiques del PP, una actitud que també ha tingut Patricia Guasp, que competeix pel mateix electorat. Els representants del PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem han mostrat un perfecte alineament en aquesta qüestió i, tot i que Josep Castells (Més per Menorca) ha fet unes quantes crítiques al Govern, en el minut final ha deixat clar el posicionament: "Triam entre el model del passat i el del futur".

El pacte de no-agressió entre les formacions que conformen l'Executiu s'ha vist en diverses ocasions. Quan el candidat ecosobiranista, Lluís Apesteguia, ha afirmat que MÉS és "el defensor del català en l'educació i la sanitat", ha obviat la polèmica que hi va haver fa pocs mesos pel requisit lingüístic al sector sanitari, i que va enfrontar els socis de Govern. Mentre Antònia Jover (UP) proclamava al matí, acompanyada de la ministra de Drets Socials Ione Belarra, que "hem de passar de pitjar al PSOE a dur-lo darrere", en el debat no ha fet cap referència d'aquest tipus.

El Pacte ha passat de puntetes pels pactes de PP i Vox

Únicament hi ha hagut un cert retret entre el Pacte, però no per l'acció de Govern. Apesteguia ha aprofitat per marcar perfil davant una llei d'habitatge estatal molt defensada per Unides Podem, però que MÉS creu que no ha de limitar "el creixement del preu del lloguer", sinó el preu del lloguer per si mateix. L'habitatge és una qüestió de què els dos partits fan bandera.

Les intervencions, per sorteig després de la polèmica

Les intervencions del debat, com va marcar aquest dissabte la Junta Electoral, s'han elegit per sorteig, després que el PSIB volgués anul·lar un acord unànime entre tots els partits, i que el director de l'ens públic, Andreu Manresa, tiràs endavant la decisió que Armengol obrís i tancàs el debat. "És una bona notícia que es dugui a terme amb les mateixes regles de joc per a tots, que la democràcia s'hagi imposat a l'intent de manipular del PSIB", ha afirmat Prohens en el minut inicial.

Els candidats han intentat estirar al màxim les seves intervencions, però estaven controlats per nou àrbitres de taula de la Federació de Bàsquet de les Balears. "S'han d'evitar els monòlegs", han reclamat els moderadors i periodistes d'IB3 Xavier Garcia i Neus Albis. Armengol, menys agressiva que en altres ocasions, ha aprofitat el debat per fer un anunci electoral: equipararà les famílies amb dos fills –i les monoparentals amb un sol fill– a les nombroses, per accedir a les mateixes ajudes i deduccions fiscals. La mesura, segons ha explicat, podria beneficiar fins a 300.000 persones.

El debat s'ha dividit en tres grans blocs temàtics: model econòmic i fiscalitat; habitatge, mobilitat i medi ambient; i polítiques socials, salut, educació i cultura. El darrer s'ha fet després d'una publicitat on els candidats han pogut conversar amb els seus assessors, i quan ha arribat l'hora de parlar d'educació i cultura, curiosament Prohens ha passat a parlar en castellà per explicar les seves propostes, mentre que la resta del debat ha estat en català.

Mentre en l'inici de cada bloc, els candidats tenien 30 segons per fixar el seu posicionament, era després, en els torns de paraula oberts, quan el Pacte ha passat realment a l'atac contra Prohens, posant l'accent també en el fet que era la portaveu parlamentària del PP en la legislatura "de les retallades" de José Ramón Bauzá. En la part de la fiscalitat i el model econòmic s'han vist dos blocs perfectament diferenciats: els de partits d'esquerra (PSIB, MÉS, UP, Més per Menorca i la coalició de Gent per Formentera) i la resta (PP, Ciutadans, El Pi i Vox). Uns, a favor de rebaixar el nombre de places turístiques i i en contra de les rebaixes fiscals, i els altres, el contrari. Apesteguia ha volgut posar en relleu els efectes de la reforma fiscal que vol implantar Prohens, afirmant que l'estalvi de la fins ara diputada del PP seria quatre vegades major que en el cas d'ell mateix com a batle de Deià.

El segon bloc l'ha monopolitzat l'habitatge, fent veure quina és la principal problemàtica de les Balears. És aquí on Antònia Jover ha reconegut que és un dret que "no està protegit", fet que el candidat d'El Pi, Josep Melià, ha utilitzat per fer veure que "és un fracàs incontestable de l'esquerra". Tant Jorge Campos com Marga Prohens han fet servir bona part de la seva intervenció en aquest àmbit per parlar del mateix tema: la lluita contra l'ocupació. On sí que hi hagut unanimitat és en la salut mental. Totes les formacions han fet referència a les ajudes per una salut mental que s'ha vist molt afectada després de la pandèmia.

stats