Parlament
Política30/11/2022

El Parlament pren en consideració una Iniciativa Legislativa Popular per al benestar de les generacions futures

La proposta 'Avui per demà', impulsada pel GOB i altres entitats amb 12.000 signatures, ha rebut el suport dels partits que fan costat al Pacte, amb l'únic vot en contra de Vox

PalmaDia històric en el Parlament. Per primera vegada en democràcia, una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) s'ha pres en consideració per una majoria de la Cambra. La proposició de llei per al benestar de les generacions presents i futures, impulsada pel GOB i altres entitats ecologistes, ha rebut el vot favorable del Pacte (PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca), a més de les dues formacions que formen el grup mixt (Més per Menorca i el diputat de la coalició formenterenca d'esquerres). Només Vox hi ha votat en contra, i la resta de partits s'han abstingut.

Cargando
No hay anuncios

L'ILP va recollir fins a 11.700 signatures, i superà àmpliament les 7.500 firmes que es requereixen per entrar al Parlament. Ara, la normativa iniciarà la tramitació parlamentària, amb l'oportunitat dels partits per presentar esmenes. La dificultat rau en el fet que la llei de pressupostos ocuparà gran part de les sessions parlamentàries d'aquí a final d'any, i el 2023 hi ha eleccions al maig, per la qual cosa l'ILP podria veure's forçada a ajornar-se fins a la propera legislatura, tot i que es confia tenir-la enllestida abans dels comicis.

La llei de benestar per a les generacions presents i futures pretén crear una comissió, de manera vinculant, per analitzar la petjada futura que provocaran les normatives impulsades pel Parlament. "No es tracta de ser alarmistes, sinó previsors i valents", ha explicat el president del GOB, Amadeu Corbera, que ha defensat inicialment la llei. "Les Balears serem pioneres a l'Estat, i una de les primeres d’Europa a introduir una legislació que té com a base la justícia intergeneracional", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Gran part dels grups han llançat crítiques al fet que s'hagi de conformar una comissió per avaluar cada normativa, argumentant que provocaria un endarreriment del procés administratiu i una major burocratització. "La capacitat legislativa d'un poder democràtic quedaria sotmès a una comissió", ha criticat el portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià. Per la seva banda, el portaveu de Més per Menorca, Josep castells, ha assenyalat, a més, que hi hauria iniciatives normatives que no tindrien una afectació en les generacions futures.

"Sabem que alguns tenen dubtes, és un projecte legislatiu que introdueix conceptes nous, però partim de la certesa que fent el de sempre no arreglarem el que ara no hem sabut arreglar", ha incidit Corbera. Per part de MÉS per Mallorca, el portaveu parlamentari, Josep Ferrà, ha matisat que "no és una ILP senzilla, però la seva importància és que ens obliga a debatre sobre el terreny d'un canvi de concepte. És una petita revolució necessària i imprescindible".