Política01/09/2016

El Parlament acorda per unanimitat presentar al·legacions al TC per la suspensió del procés constituent

La CUP acusa Junts pel Sí d'incomplir el mandat de la declaració del 9-N amb aquesta decisió

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaLa mesa del Parlament ha decidit aquest dijous per unanimitat presentar al·legacions davant del Tribunal Constitucional (TC) un mes després que aquest organisme decidís suspendre les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent aprovades pel ple el 27 de juliol. Així ho ha anunciat el vicepresident primer de la cambra, Lluís Corominas, un cop ha acabat la reunió de l'organisme celebrada al matí. Tot i la unanimitat registrada a l'hora d'aprovar la presentació de les al·legacions, els membres de la mesa José María Espejo-Saavedra (Ciutadans) i David Pérez (PSC) han fet constar que tenien una "visió diferent" sobre la qüestió, en la mesura que estan en contra de les resolucions aprovades i del fet de votar les conclusions d'una comissió que ja estava en el punt de mira del TC des de la seva creació.

"És normal i legítim que vulguin presentar al·legacions, però no les comparteixo", ha assegurat Espejo-Saavedra en declaracions als mitjans de comunicació als passadissos del Parlament. "He fet constar en acta que s'han contravingut les decisions del TC", ha apuntat Pérez, que s'ha felicitat pel fet que el Parlament, a través de la presentació de les al·legacions, reconegui "autoritat" al Constitucional. El PP i la CUP, que han assistit a la trobada però que no tenen dret a vot a la mesa, s'han mostrat contraris a la decisió per diferents motius. Els populars consideren que presentar al·legacions és "agafar el rave per les fulles", i els anticapitalistes consideren que cal passar pàgina del TC i no reconèixer-li cap autoritat. Xevi Generó, de la CUP, ha fet una sèrie de tuits en què criticava la decisió i acusava Junts pel Sí d'incomplir el mandat de la declaració del 9-N.

Cargando
No hay anuncios

Joan Josep Nuet, membre de la mesa per part de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), s'ha felicitat per la decisió de l'organisme i ha argumentat que el ple és sobirà per decidir què es debat i què es vota al marge de les decisions que prengui el poder judicial. "Som el poder legislatiu i tenim dret a prendre decisions legislatives. El poder judicial no pot ficar-se en el poder legislatiu. El ple pot votar acords polítics, independentment de si estem d'acord amb ells", ha considerat Nuet, integrant d'un grup parlamentari que va votar en contra de les conclusions del procés constituent.

Cargando
No hay anuncios

Nuet ha esbossat les línies de defensa que els lletrats del Parlament han exposat en la reunió de la mesa. La primera es basa en el fet que existeixen "dubtes", segons ha dit, sobre si la comissió d'estudi del procés constituent està anul·lada per part del TC. La segona, segons el membre de la mesa de CSQP, és que l'organisme pot decidir sobre què es vota al ple.