PalmaEl ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts per unanimitat la llei balear d'herències en vida –Llei de successió voluntària o contractual de les Balears. La tramitació va començar el 20 de setembre i ha culminat sense esmenes, perquè tots els grups parlamentaris han donat suport a aquest projecte de llei des del començament. L'objectiu de la llei és dotar els pactes successoris d'una regulació més detallada, que eviti confusions. A més, es preveu la possibilitat que els estrangers puguin acollir-se a aquesta figura. Amb tot, la regulació pretén evitar futurs litigis familiars en el moment de l'obertura dels testaments. El projecte de llei també deixa clares les causes de revocació i els supòsits mitjançant els quals el donant pot revocar unilateralment la donació universal.
Les principals novetats de la llei
-
Pactes entre generacions
La norma preveu que es puguin fer pactes successoris entre padrins i nets. A més, permetrà renunciar a la legítima i rebre la donació d'un altre ascendent.
-
Particularitats per illes
Es preveu l'ampliació a Mallorca i Menorca de més d'un pacte per donant.
La raó d'aquesta regulació independent atén la idiosincràsia de cadascuna de les illes respecte del dret civil propi, atès que existeix una important diferència en la manera de resoldre els problemes en els diferents drets civils locals, com també en la seva pròpia tradició a l'hora d'utilitzar els diferents pactes.
-
Revocació universal
A més, el donant podrà revocar unilateralment la donació universal en algunes situacions: si el donatari incompleix les càrregues imposades, per ruptura de relacions personals entre donant i donatari, en cas de maltractament o de pèrdua de confiança sobrevinguda.
-
Deutes
Així mateix, mentre el donant visqui, el donatari universal no haurà de fer-se responsable dels deutes del primer.
El debat d'aquest dimarts per tirar endavant la llei ha estat breu gràcies a l'acord de tots els grups, que han agraït la seva tasca al Consell Assessor de Dret Civil de les Balears. Ha iniciat la ronda d'intervencions el diputat del PP Juan Manuel Lafuente, que ha defensat la importància que els pares puguin llegar en vida "el fruit de la seva feina durant anys" als fills. "És una bona notícia per a la ciutadaia de les Balears", ha dit per part seva la portaveu adjunta d'Unides Podem, Esperança Sans, a més d'aclarir que el que estava en joc no era la tributació de l'1% de les herències en vida, sinó la venda posterior.
La diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha qualificat d'històrica l'aprovació i ha considerat que "suposa una passa endavant per a un codi civil íntegre de les Balears". Per part d'El Pi, Josep Melià ha remarcat que aquesta iniciativa permet "desenvolupar el dret civil propi de les Balears i donar-hi més contingut", mentre que la portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha subratllat que la norma respecta les particularitats de les Illes i dona seguretat jurídica a les persones que decideixen donar les seves herències en vida.
Les herències en vida, del Senat al Parlament
El Senat va modificar el juny del 2021 la llei contra el frau per tal de deixar blindada aquesta figura essencial del dret civil de les Balears. La Cambra Alta va acceptar l'esmena del PSOE, la qual modificava l'article 36 per blindar els beneficis fiscals de les herències en vida, sempre que els béns heretats no es venguin durant un període de cinc anys.
El text inicial de la llei pretenia eliminar del tot els beneficis fiscals dels pactes successoris. Aleshores, els socialistes varen rebre el suport del senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ERC i Junts per Catalunya. El PP hi va votar en contra. L'acord es va assolir també després de negociar amb el Ministeri d'Hisenda, que inicialment es va resistir a mantenir els pactes successoris.