El Parlament es compromet a estudiar la creació d'un òrgan d'assessorament científic

Així ho ha confirmat el president Vicenç Thomàs en la Jornada de la Ciència que s'ha fet a la Cambra autonòmica

Representants del sector científic i membres dels grups parlamentaris.
ARA Balears
05/11/2021
2 min

PalmaEl Parlament s'ha compromès a estudiar la creació d'un òrgan d'assessorament científic, després que els grups parlamentaris hagin expressat, de manera majoritària, la voluntat que es constitueixi un organisme "que faci ciència per millorar la política". Segons Europa Press, així n'ha informat el president del Parlament, Vicenç Thomàs, en la Jornada de la Ciència que s'ha fet a la Cambra autonòmica.

Aquesta jornada ha servit per aprofundir en la relació entre ciència i política. L'únic grup parlamentari absent ha estat el de Vox, mentre que la resta de grups s'han mostrat a favor de crear aquest nou òrgan. Així, el diputat socialista Carles Bona ha remarcat que "els ciutadans balears són els que més d'acord estan que els coneixements científics són la millor base per elaborar lleis". Per això, ha considerat que "és una eina que pot actuar com a informadora i jugar un paper ètic en l'elaboració de polítiques públiques". No obstant això, ha matisat, "no pot ser un imperatiu categòric, no és una veritat absoluta".

Per part seva, la diputada del PP Marga Durán ha considerat que, "davant el coneixement, no té sentit l'empipament, sinó l'anàlisi de les causes i les possibles conseqüències, i aquí és on entren els polítics". Per això, ha afegit, "és tan important continuar impulsant la connexió entre el coneixement i la política". En aquesta línia, a més, el PP ha anunciat que col·laborarà amb la nova llei de la ciència de les Balears, que Durán confia que serveixi per "assegurar el treball científic, promoure l'excel·lència i assegurar-ne el finançament".

En el seu cas, la diputada d'Unides Podem i vicepresidenta primera del Parlament, Gloria Santiago, ha considerat que "la ciència i la tecnologia són dues eines necessàries per avançar cap a la democratització del benestar". Per això, ha asseverat "estar a favor de la creació d'un òrgan d'assessorament científic per al Parlament". El diputat de Cs i membre de la Mesa del Parlament balear, Marc Pérez-Ribas, s'ha mostrat d'acord amb Santiago i ha afegit que "queden per davant una sèrie de temes per afrontar que necessiten el màxim coneixement".

D'altra banda, la diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha assenyalat que "generar coneixement ha de ser una oportunitat que aprofitin les Balears, perquè la ciència i els científics aporten valor afegit a l'economia de les Illes". Així, ha afegit, "cal creure que les Illes no són a la coa de la recerca i trencar l'actual clixé de sol i platja". La diputada d'El Pi, Lina Pons, ha considerat que és "imprescindible" la nova llei de la ciència de les Balears, com també la constitució d'un òrgan assessor en matèria científica per al Parlament.

Finalment, el diputat del grup mixt Antoni Jesús Sanz ha apuntat que "la política té com a finalitat fer millor la vida dels ciutadans i per avançar en aquesta tasca és important comptar amb l'ajuda d'òrgans assessors en matèria científica, igual que comptar amb lleis com la nova llei de la ciència de les Balears".

stats