El Parlament convalida el decret llei de les mesures contra la crisi econòmica amb l'abstenció de l'oposició
Gent per Formentera ha estat l'únic partit fora del Govern que ha donat suport al pla de xoc autonòmic
PalmaEl Parlament balear ha donat llum verda aquest dimarts a la convalidació del decret llei aprovat pel consell de govern extraordinari del passat 30 de març, sobre les 25 mesures i els 106 milions d'euros totals del pla de xoc per pal·liar els efectes econòmics i socials de la invasió russa d'Ucraïna. El decret s'ha tirat endavant sense cap vot en contra, tot i que Gent per Formentera ha estat l'únic partit fora de l'Executiu que hi ha votat a favor. La resta de partits s'han abstingut, tal com van anunciar aquest dilluns, malgrat que el PP havia demanat en un primer moment intervenir en el torn en contra del debat, però ha estat per tenir opció a la rèplica als partits que hi votaven a favor. D'altra banda, els grups que formen al Pacte, amb 28 vots a favor i 27 en contra, han denegat l'opció que aquest decret es tramiti com a projecte de llei i inclogui propostes dels altres grups parlamentaris.
"S'ha de valorar l'acció ràpida del Govern. La problemàtica de fons ja hi era, l'emergència de la guerra ens ha disparat davant la cara una realitat que ja hi era", ha afirmat el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells. "Veim el decret necessari", ha afegit, tot i que els ecosobiranistes de Menorca s'han acabat abstenint. Castells ha criticat que "no hi ha hagut una intervenció seriosa per agilitzar l'administració", i ha dit que és "lamentable que s'aprofiti un decret llei per modificar la llei educativa, aprovada fa poc temps". A més, amb relació al transport públic, el Govern té les competències només a Mallorca, i el portaveu de Més per Menorca ha exposat que "s'hauria pogut mostrar més empàtic l'Executiu amb el de les altres illes", ja que el decret llei inclou mesures per al transport públic només a Mallorca.
L'oposició de la dreta i l'extrema dreta ha criticat el decret des de diverses perspectives. Sobretot, argumenten que són mesures "insuficients" i que "arriben tard", el PP i Ciutadans han exigit rebaixes generalitzades d'impostos. En el cas del decret, es fan rebaixes selectives, tal com va exposar la presidenta del Govern, Francina Armengol, "per als sectors més vulnerables", com el sector primari. "Podem acceptar, encara que són insuficients, les escasses mesures tributàries", ha indicat el portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa. "El problema del decret és el que no conté. Necessitam desenvolupar més mesures, incentius, i no tantes ajudes, com exonerar els pescadors de les taxes portuàries", ha destacat per la seva banda la líder de Ciutadans, Patricia Guasp.
A més, els portaveus de Més per Menorca, Ciutadans, PP i El Pi han coincidit en una crítica, "l'abús del decret llei, amb mesures necessàries, però no extraordinàries ni urgents", segons ha explicat el diputat regionalista, Josep Melià. "Hi ha mesures que no compleixen aquest requisit", ha continuat. "Ens han colat un parell de temes que no podem passar per alt, com la modificació de la llei educativa, ni que s'ampliï el pressupost per a IB3", ha subratllat Guasp.
El diputat del PSIB, Carles Bona, que ha defensat la posició socialista en el debat, ha assenyalat que la rebaixa generalitzada d'impostos és "l'única tecla que sap pitjar el PP", i que "encara no ha dit d'on retallaria la despesa". "Des del Govern s'actua amb determinació, ambició i amb eficàcia per afrontar el repte derivat de la guerra, per deixar enrere com més aviat millor l'increment de preus", ha declarat Bona. Per la seva banda, la portaveu adjunta d'Unides Podem, Esperança Sans, ha posat el focus en la inclusió en el decret del dret a produir i consumir la pròpia energia per rebaixar el preu de la llum. "Avui passam de l'impost al sol del PP a l'aprovació d'un nou dret, el dret a l'autoconsum", ha afirmat.