El Parlament dona llum verda a la llei de la ciència amb un ampli consens polític
El rector de la UIB, Jaume Carot, s'ha mostrat "tremendament satisfet" per l'aprovació de la normativa
PalmaEl Parlament ha donat llum verda aquest dimarts a la llei de la ciència. La normativa ha tirat endavant amb un ampli consens polític, ja que ha comptat amb els vots a favor dels partits que donen suport al Govern, i a molts dels punts també per part de Ciutadans, el PP i El Pi. Per la seva banda, Vox no ha estat present en el debat com a protesta per l'eliminació de la sessió de control després de la reunió de la diputació permanent.
La llei de la ciència pretén, a grans trets, incrementar el percentatge del Producte Interior Brut (PIB) dedicat a la recerca i a la innovació fins al 2% amb vista al 2030, tot i que des d'Unides Podem demanaven inicialment que la data límit fos més pròxima. A més, impulsarà la creació de l'Institut de Recerca de les Illes Balears (IRIB), amb el gran objectiu de captar i retenir talent, i fomentarà el coneixement dels estudis científics per reduir la bretxa de gènere en aquest camp.
Aquest dimarts és un dia "d'agraïment i feliç per a la comunitat científica i de les Balears, excepte per a Vox, que sempre ha d'estar en contra de l'avenç, el progrés i la igualtat", ha afirmat el conseller de Cultura, Universitat i Fons Europeus, Miquel Company, que ha sostingut que el 2% del PIB "serà una realitat".
Els grups parlamentaris s'han mostrat satisfets perquè s'hagi tirat endavant aquesta normativa. "Les Balears som exportadores de talent i aquesta llei pretén retenir-ho, atreure de nou per tenir unes illes més innovadores que mai", ha destacat el diputat la coalició progressista de Formentera, Antonio Jesús Sanz.
Per la seva banda, el diputat del PP Juanma Lafuente ha subratllat que "sense talent, innovació i tecnologia ens quedam enrere". Així i tot, ha criticat que un àmbit com la ciència hauria de disposar d'una conselleria pròpia, així com passa amb l'Estat, que té un ministeri d'aquesta matèria liderat per Diana Morant.
Si formam la gent, no podem permetre la fuga dels investigadors, fa més d'una dècada que patim la fuga de talent. Exportam els joves a altres comunitats amb una oferta laboral qualificada més gran", ha lamentat la diputada de MÉS per Mallorca, Joana Aina Campomar. Des dels tres partits del Pacte han destacat el fet que aquesta llei permetrà una major diversificació econòmica que permeti fugir de la dependència del turisme per al desenvolupament econòmic. "És una clau d'esperança per a un model productiu més sostenible", ha indicat la vicepresidenta del Parlament, Gloria Santiago.
Des del PSIB en el debat s'ha posat en relleu "el canvi de rumb" del Govern actual amb relació a la inversió en ciència i innovació. "Invertim en recerca un 13% més que el 2021, i entre el 2015 i el 2020 s'ha augmentat la inversió en R+D+I més d'un 50%", ha destacat el diputat socialista, Carles Bona.
En el debat la llei hi han estat presents representants de la UIB, amb el rector i vicerector entre ells, i d'institucions científiques com el SOCIB o l'Imedea. "Estic tremendament satisfet", ha assenyalat el rector universitari, Jaume Carot. "És clau que es reconegui que l'activitat investigadora requereix estructures, i la primera ha de ser la legal, que l'empari. Vetlarem perquè es compleixi el fet de dedicar el 2% de pressupost a la investigació", ha afegit.