Afers Socials
Política05/12/2022

El Parlament dona llum verda a la llei de lleure educatiu

"En una societat on hi ha una tendència a associar l'oci al consum o a la passivitat davant d'una pantalla no només cal aquesta llei, sinó que es converteix en imprescindible", ha afirmat Santiago

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dilluns el projecte de llei d'oci educatiu per a la infància i la joventut de les Balears, "la primera normativa pròpia i singular" d'aquest tipus d'oci, que delimita, entre altres qüestions, què són instal·lacions d'oci educatiu i quines són turístiques, o recull prohibicions en matèria de consum de tabac i alcohol en aquests llocs pels efectes nocius en nins i joves.

"En una societat on hi ha una tendència a associar l'oci al consum o a la passivitat davant d'una pantalla no només cal aquesta llei, sinó que es converteix en imprescindible; els nostres joves han de tenir aquesta oportunitat", ha defensat la consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, en el debat de la normativa. Cal destacar, a més, que aquest text legislatiu està separat de la llei de la joventut de les Illes per atorgar-li importància com a eina educativa a l'educació no formal.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, la consellera ha insistit que l'oci educatiu té "categoria suficient com a activitat per tenir legislació pròpia", valorant que "cada setmana uns 500 nins són usuaris d'aquest tipus d'oci, cosa que demostra la importància d'aquesta activitat i el gran ús que en fa la ciutadania".

La llei diferencia que les instal·lacions de lleure educatiu són les dedicades a la pernoctació o a la realització d'activitats per a nins i joves, per facilitar la convivència, l'allotjament, la formació o la utilització adequada del temps lliure. Així, es detalla que en queden excloses les que no estan dedicades en exclusiva a la infància i la joventut.

Cargando
No hay anuncios

Des del Consell de Mallorca, a través del conseller de Promoció Econòmica i Cooperació Local per MÉS per Mallorca, Jaume Alzamora, ha celebrat l'aprovació de la llei, ja que atorga més competències als Consells. "Implicam els municipis a vetllar per la promoció i protecció del lleure de qualitat", ha afirmat.

Intervencions dels grups

Durant la intervenció, el diputat del PP Antoni Fuster ha assenyalat que la seva formació està d'acord amb la diferenciació d'aquesta llei i ha valorat que "la part que avui es tramita és molt més tècnica i menys política que la llei de joventut" . "És una llei que consideram necessària, ho vam dir des del primer moment", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Fuster ha defensat les esmenes presentades pels populars a la normativa, fent especial referència a la que cerca "corregir la catalanització que s'introdueix". El representant de Ciutadans, Juan Manuel Gómez, també s'ha referit a aquesta qüestió, exposant "la importància de la convivència de les dues llengües oficials de les Illes".

Per part seva, la diputada d'El Pi Lina Pons ha qualificat d'"imprescindible" aquesta llei. "Creim que la política té la grandesa d'arribar a consensos pel bé comú i hem aconseguit una llei que es pot ajustar a allò que volíem", ha assenyalat. Des de Podem, la diputada Antònia Martín ha considerat que la llei suposa un avanç "cap a una societat millor" i ha posat l'accent en la participació de nins i joves amb discapacitat. A més, ha valorat el consens obtingut a la llei, i ha criticat que altres grups "usin la llengua, una altra vegada, per confrontar".

Cargando
No hay anuncios

El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha emfatitzat que l'educació a l'oci "necessita una llei pròpia que posi no només els joves al centre, sinó també a l'oci educatiu". Així, ha valorat que la normativa "tanca un cercle de seguretat jurídica per a monitors, directors i entitats de lleure, i conforma un marc que dona resposta a les necessitats actuals".