El Parlament Europeu debatrà aquest dimarts sobre els abusos sexuals a menors tutelades a Mallorca
A les conclusions preliminars donades a conèixer a principi de setembre, la Comissió de Peticions insisteix que "cal incrementar els recursos" per a la seva protecció
PalmaLa Comissió de Peticions del Parlament Europeu debatrà aquest dimarts a partir de les 14.30 hores l'esborrany de l'informe que recull les conclusions de la delegació europea que va venir a les Balears a l'abril per investigar els casos d'abusos sexuals a menors tutelades per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS).
A la Comissió, els eurodiputats analitzaran les primeres conclusions d'aquesta delegació que, durant la visita a les Illes, es va reunir amb autoritats autonòmiques, experts en explotació sexual infantil, familiars de les víctimes i periodistes. A més, van conversar amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago.
El Parlament Europeu ha indicat que la data límit per presentar-hi esmenes és el 7 de novembre. La visita d'aquesta delegació va tenir lloc entre l'11 i el 13 d'abril i va estar presidida per l'eurodiputat alemany Peter Jahr (PPE) i integrada pels eurodiputats Manuel Pizarro (S&D, Portugal), Ramona Strugariu (Renew, Romania), Rosa D'Amat (Greens/EFA, Itàlia) i Kosma Zlotowski (ECR/Polònia). Així mateix, estaven acompanyats pels eurodiputats espanyols Rosa Estaràs (PPE), Alícia Homs (S&D), Maite Pagazaurtundúa (Renew) i Jorge Buxadé (ECR).
A les conclusions preliminars donades a conèixer a principi de setembre, la Comissió insisteix que és "cal incrementar els recursos" per a la protecció, millorar la coordinació entre les institucions que vetllen per la seva seguretat i prevenir les situacions de risc. A més, advoca per l'alça dels fons destinats a la protecció de menors tutelats per l'IMAS per tenir més professionals. Així, recalquen la importància que les institucions públiques mantinguin la comunicació amb els pares per recuperar la relació familiar i tenir centres residencials diferenciats en funció dels perfils de risc.
Cal recordar que la petició al Parlament Europeu va sorgir de Vox després que tant al Parlament balear com al Consell de Mallorca, els partits del Pacte, rebutjassin crear comissions de recerca. Al Consell, sí que es va constituir una comissió d'experts i una altra de política, en què Vox i el PP no van participar per desacords en els plantejaments.