Política22/03/2022

Tot el Parlament, excepte Vox, signa un manifest "lamentant el canvi de posició" de Sánchez amb el Sàhara

El PSIB marca perfil propi i es posiciona en contra de la decisió del president del govern estatal

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, està marcant distància amb la decisió del cap de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, d'avalar l'autonomia del Sàhara Occidental sota la tutela del Marroc, un gir històric en la política exterior. "L'esforç ha de ser per aconseguir el Sàhara lliure", ha reclamat aquest dimarts en la sessió de control del Parlament. A aquesta proclama s'hi ha afegit l'intergrup parlamentari balear 'Pau i llibertat per al Sàhara', que aglutina tots els grups polítics representats, menys Vox, i que ha signat aquest dimarts un manifest en què "lamentam el canvi de posicionament de la presidència del govern respecte del consens mantingut fins ara". Així i tot, no pot ser una declaració institucional, ja que l'absència de l'extrema dreta impossibilita la unanimitat de la Cambra.

Cargando
No hay anuncios

En un principi, el text conjunt, al qual ha tingut accés aquest diari, reivindicava el referèndum d'autodeterminació com "la sortida final d'aquest procés de descolonització inacabat". "S'ha hagut de treure per evitar problemes i arribar al consens, que ja és important", assenyalen a l'ARA Balears fonts presents a la reunió. "L'acord dona suport a les resolucions de les Nacions Unides sobre el Sàhara, i allà el referèndum ja s'hi inclou", afegeixen les fonts.

Les Balears es posicionen, d'aquesta manera, en contra de la decisió de Sánchez, qui no compareixerà fins dia 30 d'aquest mes en el Congrés dels Diputats, després de la reunió del Consell Europeu a Brussel·les de dijous i divendres. En canvi, demà viatjarà a Ceuta i Melilla, les dues ciutats autònomes que fan frontera amb el Marroc, on podrà parlar per primera vegada sobre l'acord. En el seu lloc, demà serà el ministre d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, qui donarà explicacions a la Cambra Baixa pel canvi de posició amb el Sàhara. "S'hi haurà d'estar atent", ha remarcat Armengol.

Cargando
No hay anuncios

L'intergrup parlamentari sobre el Sàhara ha arribat a un total de tres acords conjunts. A part de "lamentar" el gir de Sánchez en aquesta qüestió, es mostra el suport al poble sahrauí d'acord amb les resolucions de les Nacions Unides, que "reafirmen el compromís de cercar una solució política justa, duradora i observant el paper i les responsabilitats de les parts en aquest sentit". A més, també es dona suport "al conjunt de la nostra ciutadania implicada en la causa sahrauí, les institucions públiques i les entitats i associacions d'Amics del Poble Sahrauí i Escola en Pau i els sol·licitam que es continuïn les accions solidàries, l'assistència humanitària i la cooperació".

Cargando
No hay anuncios

La diferència del Sàhara amb Ucraïna

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha censurat en el ple parlamentari el canvi en la política exterior de l'Estat en relació amb el Sàhara. "És molt lamentable que visquem en directe com els països occidentals s'omplen la boca amb els drets humans en el cas d'Ucraïna, però amb el Sàhara es faci el contrari", ha denunciat. "Legitimam solucions a partir de l'ús de la força, ens allunyam del punt en què la justícia i el dret prevaldrien damunt la violència", ha continuat. Armengol ha assenyalat que la política exterior depèn del govern estatal, però l'Executiu illenc "estarà on ha estat sempre, defensant els drets humans".

Cargando
No hay anuncios