El Parlament farà una 'llei de símbols' per regular l'ús de la façana

La Mesa de la Cambra aprova per majoria elaborar un reglament després de la polèmica pel llaç groc que MÉS ha penjat a les seves oficines

Llaç Groc penjat al balcó de les oficines de MÉS per Mallorca en el Parlament
Maria Llull
07/10/2020
3 min

PalmaLa polèmica pel llaç groc que MÉS per Mallorca ha tornat a penjar al balcó que té a les oficines del Parlament no s'atura. Després que PP, Cs i Vox n'exigissin la retirada, la Mesa del Parlament ha acordat per majoria que la Cambra faci la seva 'llei de símbols' per regular els usos de la façana de l'edifici i saber com actuar en ocasions futures.

En la reunió de la Mesa d'aquest dimecres, una lletrada de la Cambra ha presentat un informe oral sobre aquesta qüestió i ha recomanat que el Parlament es doti d'una norma consensuada sobre aquest tema. El president de la Cambra, Vicenç Thomàs, ha posat sobre la taula dos acords: la retirada immediata del llaç i l'elaboració d'una normativa. Finalment, s'ha imposat la segona opció, amb el vot en contra de la representant de MÉS per Mallorca, Joana Campomar, i malgrat que els integrants del PP i Ciutadans, Juan Manuel Lafuente i Maxo Benalal, han exigit la retirada immediata del llaç.

El debat sobre el llaç ha continuat també a la Junta dels Portaveus amb les queixes dels partits de la dreta. "La Mesa ha decidit no atendre els escrits del PP, Cs i Vox i és una vergonya que s'estigui produint aquesta situació", ha manifestat el diputat del Partit Popular Toni Costa, qui ha acusat Vicenç Thomàs de ser "un conseller del Govern al Parlament" i ha reclamat a MÉS que retiri el llaç per "mantenir la neutralitat de la institució".

Per part seva, la portaveu d'El Pi, Lina Pons, ha considerat que "s'ha de demanar permís" abans de penjar res a la façana de la Cambra, encara que també ha indicat que al seu partit no el preocupa la presència del llaç groc. "Ens és igual", ha afirmat. "Tothom no pot anar penjant el que vulgui perquè el Parlament és la casa de tots", ha continuat, a més d'indicar que "hi ha la seu del partit" per penjar-hi símbols. "No hi ha un blanc i negre i les coses es poden interpretar. Per això cal articular un mecanisme per decidir què s'ha de fer quan passin coses d'aquestes", ha afegit.

La diputada de Ciutadans Patricia Guasp ha criticat el posicionament del PSIB per unir-se als seus socis de Govern i no votar a favor de retirar el llaç de manera immediata. "Hem demanat l'informe legal en el qual s'han basat per prendre aquesta decisió", ha dit. Igual que Toni Costa, Guasp ha acusat Vicenç Thomàs de "mirar més pel Govern que per la institució que presideix".

En canvi, la diputada del PSIB Sílvia Cano ha defensat l'acord de la Mesa per elaborar un reglament per tal d'actuar en un futur sense arbitrarietat. "Es mirarà què fan altres parlaments i els lletrats intentaran fonamentar les actuacions", ha comentat. Amb el mateix parer s'ha manifestat la diputada de Podem Esperança Sans.

MÉS recorda la llei de símbols de Bauzá

D'altra banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha assenyalat que la idea de fer un reglament sobre els usos de la façana de la Cambra li recorda "la llei de símbols de Bauzá", la qual va ser la primera normativa que el Pacte va derogar en arribar al Govern l'any 2015, i ha recordat que hi ha qüestions que "no s'haurien de discutir" perquè "responen a la llibertat d'expressió".

Ensenyat també ha lamentat que es parli del llaç i no sobre que "es pugui inhabilitar el president d'un govern elegit democràticament pel poble", amb referència al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra.

stats