Política29/05/2018

El Parlament aprova la nova Llei d'habitatge, tacada per l'esmena Nadal

Entre altres mesures, el text obliga els tenidors de més de deu pisos buits a cedir-los per a lloguer social

Jaume Ribas
i Jaume Ribas

PalmaEl ple d'aquest dimarts al Parlament ha aprovat la Llei d'habitatge de les Illes Balears. Tanmateix, l'anomenada esmena Nadal, que inclou en aquesta llei una modificació 'ad hoc' de la regulació del centre d'alt rendiment que el tennista té a Manacor, ha centrat una bona part del debat i ha eclipsat algunes de les mesures de la nova regulació.

Amb la nova llei, es crea un registre d'habitatges desocupats i s'obliga els grans tenidors –particulars o empreses que tinguin més de deu habitatges buits– a cedir-los temporalment per a lloguer social a canvi d'una compensació econòmica que els haurà de donar l'Administració. Si no ho fan, s'enfrontaran a sancions d'entre 3.000 i 30.000 euros.

Cargando
No hay anuncios

La llei també reconeix el dret d'accés a l'habitatge de les persones en una situació d'especial vulnerabilitat i es prioritzaran els col·lectius més vulnerables, com ara les víctimes de violència masclista, els jubilats, les famílies desnonandes i les famílies amb menors.

Entre altres mesures, els habitatges de protecció oficial hauran de ser a partir d'ara per a lloguer durant tota la seva vida útil, s'afavoriran altres formes d'accés a una casa com les cooperatives d'habitatge i es crearà un cos d'inspecció que faci complir la llei.

Intervencionisme o garantia de drets

Els discursos dels diferents grups s'han posicionat a favor o en contra de la llei, uns criticant-la per ser massa intervencionista i els altres destacant-ne les virtuts i l'avenç que suposa en la "garantia del dret" d'accés a l'habitatge.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha anunciat que el seu grup només hi votaria parcialment a favor perquè, ha afirmat, la nova llei té un excés de mecanismes per "intervenir sobre la propietat privada". El Pi també s'ha posicionat només parcialment a favor del text (només ha votat a favor d'algunes parts). La majoria d'esquerres ha descartat algunes de les propostes dels regionalistes que demanaven, per exemple, poder construir més habitatge de protecció oficial per metre quadrat de sòl.

El PP, en canvi, ha estat el grup que ha representat l'oposició més contundent a la llei i, de fet, ja hi va presentar una esmena a la totalitat que va ser rebutjada per la majoria que dona suport al Govern. Els conservadors han destacat que la llei suposa un "atac a la propietat privada" i han criticat durament el règim sancionador, que imposa multes als propietaris de més de deu habitatges que no els cedeixin per a lloguer.

Cargando
No hay anuncios

La bancada esquerra del Parlament, en canvi, ha celebrat la nova llei com un dels grans avenços de la legislatura i una mesura per "garantir el dret d'accés a un habitatge digne". Per a Podem, es comença a complir la Constitució i l'article 22 de l'Estatut que recullen l'accés a un habitatge digne. El diputat Aitor Morrás ha afirmat que "hi havia molts d'interessos que volien que aquesta llei fos un projecte dins un calaix" i ha retret al president del PP i exconseller d'Habitatge, Biel Company, que no regulàs l'accés a l'habitatge quan va formar part del govern de Bauzá.

La diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha defensat també el text i ha afirmat que "les esmenes del PP i Ciutadans només volen mantenir privilegis dels fons d'inversió i les entitats financeres que controlen bona part del parc d'habitatges buits". Així mateix, el socialista Damià Borràs ha admès que la llei "arriba tard", però alhora ha recordat que el text ha hagut de passar el tràmit del consell consultiu i que una "bona llei" com aquesta "no es fa en quatre dies".

La PAH, a favor; la patronal, en contra

Alguns membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) s'han concentrat davant el Parlament i han assistit al ple. Els activistes celebren una llei que consideren "positiva" i en destaquen algunes de les mesures, com ara la creació d'una oficina d'acompanyament per a persones que tinguin problemes d'accés a habitatge o la capacitat de denunciar els pisos buits dels grans tenidors.

En canvi, la patronal CAEB ha emès un comunicat posicionant-se contra la llei perquè "posa el focus en contra de la figura del promotor immobiliari en lloc de considerar-lo un aliat" i perquè considera que "no aporta mesures que facilitin l'accés a l'habitatge de les rendes mitjanes i baixes".

Cargando
No hay anuncios

La 'taca' de l'esmena Nadal

L'anomenada esmena Nadal s'ha inclòs en aquesta llei i n'ha condicionat el debat. La disposició final segona bis de la llei afavoreix el centre d'alt rendiment que el tennista té a Manacor atorgant-li la reconversió de places residencials en turístiques, entre altres mesures. MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Podem s'hi han posicionat en contra, però la mesura s'ha tirat endavant amb el suport dels socialistes i la dreta.

Damià Borràs, del PSIB, ha defensat l'esmena Nadal perquè "és bona per a tothom" i ha dit que "ni afegeix ni lleva nivell a la resta de la llei" i que "afavoreix l'ocupació durant tot l'any". Mentrestant, els tres grups a l'esquerra dels socialistes han considerat que l'esmena és "urbanisme a la carta" per afavorir la família Nadal i hi han votat en contra.