Política02/06/2021

El Parlament rebutja que el govern espanyol reformi les herències en vida

La Cambra també demana a l'executiu de Pedro Sánchez que redueixi l'IVA de la factura de la llum del 21% al 4%

ARA Balears

PalmaEl ple del Parlament ha rebutjat aquest dimarts la proposta del govern espanyol per rebutjar les herències en vida. Aquest ha estat un dels punts d'una moció del PP sobre política fiscal que constava d'11 punts, encara que només n'han tirat endavant cinc. La Cambra també s'ha manifestat a favor de mantenir la tributació conjunta d'IRPF, que l'executiu de Pedro Sánchez també pretén eliminar. MÉS per Mallorca i Més per Menorca han donat suport a aquests punts de la moció juntament amb l'oposició. Així, el Parlament demanarà al govern espanyol que es replantegi aquests aspectes del seu pla de reforma de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), segons ha informat Europa Press.

A petició dels populars, s'ha aprovat el punt de la moció en què es demana als diputats per les Balears en el Congrés que promoguin la retirada de l'article del projecte de reforma que modifica la tributació dels pactes successoris en vida (herències en vida) regulats pel dret civil balear. Quant a la tributació conjunta dels matrimonis, el Parlament rebutja "qualsevol modificació que impliqui una retallada dels beneficis fiscals" que hi ha actualment. Un altre punt de la moció del PP que s'ha aprovat rebutja que hi hagi un tipus mínim de l'impost de societats, l'augment de l'impost d'hidrocarburs i la implantació de peatges per l'ús de les carreteres, entre altres modificacions fiscals impulsades pel govern espanyol. La Cambra també ha votat a favor de recriminar l'executiu de Pedro Sánchez la creació d'un nou impost al transport aeri.

Cargando
No hay anuncios

En l'únic punt de la moció aprovat per unanimitat, el Parlament demana al govern espanyol que rebaixi la factura de la llum, de manera que es redueixi l'IVA del consum elèctric del 21% al 4% –aquest punt s'ha introduït a iniciativa de MÉS per Mallorca–.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu adjunt del PP, Toni Costa, ha estat l'encarregat de defensar la moció. Segons ha argumentat, la iniciativa té la intenció que "el Parlament traslladi un missatge clar al govern espanyol sobre una qüestió tan delicada com la política tributària". "L'objectiu és aturar la tromba impositiva que ha anunciat Sánchez amb el Pla de Transformació, recuperació i resiliència, el Pla 2050 i qualsevol pla que s'hagi posat sobre la taula els darrers temps", ha explicat.

Per la seva part, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha criticat que els populars defensin l'autonomisme de manera oportunista. "Vostès estan a favor d'una fiscalitat baixa, nosaltres sempre recordam que tots els països rics són països amb fiscalitat alta, i nosaltres ens hi volem semblar", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

La diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha demanat als partits amb representació en el Senat que arribin a un consens per mantenir els pactes successoris. "No fer-ho seria un greu perjudici per a moltes famílies de les Balears", ha dit. D'altra banda, la diputada del PSIB, Maria Antònia Truyols, ha criticat que el PP "no ha fet res per redistribuir la riquesa". "Vostès acudeixen a les baixades d'impostos quan els convé electoralment", ha sentenciat.

Per part de Podem, la diputada Cristina Mayor ha recordat que els impostos serveixen "per finançar els serveis públics" i ha recriminat a la dreta que parli amb "demagògia" de la seva pujada. "Diguin com volen pagar els ERTO, la sanitat o l'estat de benestar", ha apuntat.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha donat suport a tots els punts de la moció del PP. Segons la representant taronja, l'executiu espanyol es proposa "asfixiar els autònoms i apujar els impostos mentre que tenim el govern més car de la història". Quant a El Pi, Josep Melià ha donat suport a la moció del PP i ha destacat que el seu objectiu no és que s'abaixin els impostos, sinó que no s'apugin.