Parlament
Política05/12/2023

El Parlament reedita el Pacte per la inclusió social sense Vox

El document té vigència fins al final de la legislatura i planteja línies d'actuació a favor de l'equitat i la justícia social

ARA BALEARS

PalmaTots els grups parlamentaris, tret de Vox, han signat aquest dimarts el Pacte per la inclusió social promogut per la xarxa EAPN (European Anti Poverty Network). Aquest document té vigència fins al final de la legislatura i planteja línies d'actuació a favor de l'equitat i la justícia social. Els signants es comprometen a fer un seguiment periòdic de compliment.

Durant l'acte, la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha destacat que es renova aquest pacte "actualitzant el compromís a les noves circumstàncies i necessitats de la societat", per abordar "el repte inajornable de la inclusió". La líder de l'Executiu ha subratllat que, malgrat les bones xifres econòmiques, no s'ha de "caure en triomfalismes i oblidar les dificultats que passen famílies de les Illes que no arriben a final de mes i no poden cobrir les necessitats més bàsiques". Així, ha reconegut que l'"elevat cost de vida i l'accés a l'habitatge" és un problema "que afecta famílies amb tots els seus membres en actiu i fins i tot rendes mitjanes".

Cargando
No hay anuncios

Per part seva, el president d'EAPN a les Balears, Xavier Torrens, ha demanat que es fugi "de lluites partidistes" en aquest repte i ha dit que encara que les xifres econòmiques apuntin a una recuperació, "la desigualtat continua creixent".

Segons recull Europa Press, els signants d'aquest pacte es comprometen a prioritzar la reducció de la pobresa dins les polítiques públiques, a erradicar els discursos d'odi cap a la pobresa, a promoure els canvis legislatius necessaris per garantir el dret a l'habitatge digne i a la salut i, per altra banda, a crear un marc de finançament estable per a les entitats del tercer sector, entre d'altres. EAPN es compromet a establir mecanismes de coordinació entre les entitats que treballen amb persones en risc d'exclusió social, entre altres funcions. Mitjançant aquest pacte també es crearà una comissió de seguiment per elaborar un pla d'acció i analitzar-ne els resultats. La comissió es reunirà amb una periodicitat bimensual.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, cap representant de Vox, ni tan sols el president de la Cambra, Gabriel Le Senne, ha estat a l'acte, en què ha participat Mauricio Rovira (PP) en qualitat de vicepresident del Parlament. Sí que estava previst que firmàs el diputat de Sa Unió, Llorenç Córdoba, però no ha pogut assistir a l'acte per motius de salut. Fonts de Vox han explicat a l'ARA Balears que no han anat a l'acte i no han firmat el pacte perquè inclou un punt de violència de gènere i tampoc comparteixen l'agenda 20/30.