Trànsfugues
Política18/06/2024

El Parlament reformarà el reglament per expulsar els trànsfugues

La reforma suposa afegir un apartat en el punt 1 de l'article 27 del reglament

ARA Balears

PalmaEl ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts considerar la Proposició de Llei de MÉS per Mallorca per reformar el reglament de la Cambra autonòmica i que els diputats que abandonin o siguin expulsats del seu partit, deixin de formar part del grup parlamentari. Amb la modificació del reglament, que ara començarà a tramitar-se, s'evitarà que els expulsats del partit amb el qual es varen presentar a les eleccions s'apoderin del grup.

La reforma suposa afegir un apartat en el punt 1 de l'article 27 del reglament per establir que, si un diputat abandona la formació política amb la qual es va presentar a les eleccions o l'expulsen, la Mesa del Parlament es pot dirigir al representant legal de la formació política que va presentar la corresponent candidatura perquè se'l notifiqui de les circumstàncies que s'han assenyalat.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha admès que, originalment, la iniciativa tenia una clara finalitat estratègica i que cercava contribuir a la inestabilitat de Vox i del pacte amb el PP, ja que es va presentar en el context de l'expulsió de Gabriel Le Senne i Patricia de las Heras per part dels seus companys de grup. "Malgrat tot, l'amor ressorgí", ha recordat, després de tancar-se la crisi. Amb tot, no la varen retirar perquè varen considerar necessari acabar amb el transfuguisme i defensar la democràcia representativa. Igualment, ha aclarit que no va contra els trànsfugues personalment, sinó contra com actuen a través del canal que utilitzen.

Cargando
No hay anuncios

La presa en consideració ha tirat endavant amb una àmplia majoria i amb l'abstenció de Més per Menorca, Unides Podem i el diputat de Formentera, Llorenç Córdoba, encara que el PP s'ha mostrat crític, especialment pel que fa a la urgència i la necessitat de canvi. En aquest sentit, la diputada del PP, Marga Duran, ha defensat que encara que les persones que concorren a unes eleccions dins d'una llista presentada per un partit polític, un cop són diputats electes, "ja no hi ha partit, sinó grup parlamentari".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Josep Castells ha apuntat que, malgrat que finalment s'ha abstingut, tenia intenció de votar-hi en contra, ja que considera que s'està introduint la modificació per fer "batalla política". "No se m'ocorr res més miop", ha dit. El menorquinista ha justificat el canvi a l'abstenció per compromís dels grups a limitar la reforma a l'article 27. La diputada de Vox, Patricia de las Heras, ha justificat el vot favorable a la modificació argumentant que la representativitat resideix en els partits i que els grups parlamentaris es constitueixen a través dels partits. Finalment, el diputat del PSIB, Ares Fernández ha recordat el "vodevil" que desembocà en la proposta d'aquesta modificació en referència a la crisi de Vox i l'expulsió de Sa Unió del president del Consell de Formentera, Llorenç Córdoba.