JxCat i ERC tiren endavant l'acord per rebutjar la suspensió dels diputats i que deleguin el vot

Creuen que es mantenen els "drets intactes", però admeten que no cobraran ni poden ser investits

Comença la junta de portaveus en què s'han de debatre les peticions de reconsideració sobre l'acord de la mesa de portar a la comissió de l'estatut del diputat la suspensió dels diputats decretada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena
Ot Serra / Aleix Moldes
26/09/2018
3 min

BarcelonaEl Parlament votarà en un ple si accepta o no la suspensió dels diputats processats decretada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i com exerceixen els seus drets parlamentaris. JxCat i ERC tiren endavant l'acord pel qual proposen que els afectats designin el seu vot en un altre membre del grup parlamentari en un dictamen que passarà per la Comissió de l'Estatut dels Diputats i posteriorment es votarà al ple.

Aquest dimecres a la tarda les dues forces del Govern han tombat les peticions de reconsideració del PSC i Cs contra l'acord de la mesa d'aquest dimarts perquè es reuneixi la Comissió de l'Estatut dels Diputats. Les forces constitucionalistes creien que s'ha d'obeir automàticament la resolució de Llarena, mentre que els independentistes s'emparen en l'article 25 del reglament de la cambra per sustentar la seva tesi.

Tal com va avançar l'ARA, en l'acord a què han arribat, JxCat i ERC proposen que, d'una banda, la cambra es posicioni sobre la suspensió, i, de l'altra, sobre com els afectats poden seguir participant, escollint un altre diputat a qui delegar el vot. El que no es toca és la qüestió del sou: abans de l'estiu se'ls va retirar, obeint la interlocutòria de Llarena, i continuaran sense cobrar. "Això no està inclòs en l'acord", ha admès el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià. S'ha congratulat que la proposta presentada és una "defensa a ultrança" de "l'autonomia del Parlament" i que quedarà demostrat que la interlocutòria de Llarena és "inaplicable". "Votarem la seva suspensió i la guanyarem", ha expressat. La proposta probablement s'aprovarà perquè els comuns preveuen adoptar el mateix sentit de vot que els independentistes.

Una possible investidura

Tanmateix, el segon punt del document, que preveu que els diputats processats exerceixin els seus drets a través d'un altre membre del seu grup parlamentari, suposa un cert acatament de la suspensió. Ho ha corroborat Sabrià en entendre que Carles Puigdemont o qualsevol altre diputat no es podria presentar en una hipotètica investidura. "Avui no", ha anotat, quan se li ha preguntat per aquesta qüestió.

La diputada de JxCat Marta Madrenas ha asseverat que el text presentat suposa "preservar els drets de tots i cadascun dels diputats". "Era el que preteníem", ha assegurat en roda de premsa, malgrat que ha admès que Carles Puigdemont no podria presentar-se a una investidura –un dret que tenen els diputats– perquè necessita altres "exigències", com per exemple ser present a la cambra. Malgrat això, Madrenas ha anotat que "aquest debat és un altre".

"Ara el debat és si queden suspesos en tots els seus drets fins que no es modifiqui la seva situació judicial. Des que vam rebre aquesta interlocutòria, què passa? Hi ha una afectació absoluta dels drets? queden efectivament suspesos o no?", s'ha preguntat Madrenas, que ha insistit que "tots els diputats mantenen els seus drets intactes". La fórmula a la qual han arribat no és gaire diferent d'allò que ja passava, que és que la mesa permetia les delegacions de vot dels diputats empresonats, només que ara l'acord es desprèn del ple. "Tots els diputats afectats podran designar exactament com passava fins ara a qui creguin convenient perquè votin el nom seu", ha subratllat Madrenas. D'aquesta manera, s'aconsegueix blindar la mesa de prendre aquesta decisió, una de les voluntats que perseguia ERC.

El PP denuncia que la mesa "eludeixi" responsabilitats

El portaveu del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha criticat que la mesa "eludeixi" les seves responsabilitats i passi al ple la decisió sobre la suspensió dels diputats decretada per Pablo Llarena. "La Comissió de l'Estatut dels Diputats no pot dictaminar sobre els drets i deures de diputats suspesos", ha assenyalat Rodríguez en roda de premsa.

Rodríguez creu que els partits independentistes fan "escenografia" presentant aquesta proposta, perquè "no té cap mena d'efectivitat". Al seu entendre, la delegació de vot ja suposa obeir la suspensió de Llarena i, per tant, que en la primera votació no tiri endavant l'acatament de la suspensió no suposaria incórrer en un delicte de desobediència. Tanmateix, ha avisat que li "ofereix dubtes" legals el fet que els diputats suspesos puguin designar un altre membre del seu grup parlamentari.

Els tràmits per a l'aprovació del dictamen

El president del Parlament, Roger Torrent, s'ha reunit aquest matí informalment amb els diputats de la Comissió de l'Estatut dels Diputats per anunciar-los que aquesta tarda els faran arribar el dictamen acordat per ERC i JxCat per resoldre la qüestió dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem. En un principi, havien plantejat que es constituís la comissió aquesta mateixa tarda sota la presidència de la diputada de JxCat i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Finalment, però, es reunirà directament divendres després d'un termini d'esmenes de 48 hores per votar el dictamen final, que s'acabarà portant al ple, segons fonts presents en la reunió de la junta de portaveus.

Proposta de Dictamen comissió estatut diputats
stats