Política29/05/2020

Unides Podem i partits sobiranistes de tot l'Estat reclamen al govern espanyol i al TC la llibertat dels Jordis

Ho fan en un manifest firmat per la formació lila, el PNB, Bildu, Més País, el BNG, el Bloc, JxCat, ERC i la CUP

Quim Bertomeu
i Quim Bertomeu

BarcelonaNova mostra de suport perquè el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el líder de la Crida i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, puguin sortir en llibertat de manera definitiva. Aquesta vegada ha sigut en forma de manifest signat per Unides Podem, el PNB, EH Bildu, Més País, el BNG, el Bloc Nacionalista Valencià, JxCat, ERC i la CUP. La petició de llibertat immediata té com a destinataris el govern espanyol, el Tribunal Constitucional, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat i es fonamenta en el darrer informe d'Amnistia Internacional, de fa dues setmanes. Aquesta organització va considerar llavors que la sentència de l'1-O que els té empresonats és injusta. No era la primera vegada que ho feia, però va argumentar que ara és el moment de plantejar de nou la seva llibertat perquè, després de diversos recursos presentats pels presos polítics, en els propers mesos el Constitucional estudiarà si revisa el veredicte que el 14 d'octubre del 2019 va formular el Suprem.

Cargando
No hay anuncios

De totes les firmes del manifest, n'hi ha una que destaca per sobre de les altres. No és la dels partits independentistes catalans ni la de les formacions sobiranistes de la resta de l'Estat, habituals d'aquesta demanda. Es tracta de la signatura d'Unides Podem, un partit que des del gener d'aquest any forma part del govern espanyol, un dels destinataris del manifest. Precisament aquest dijous el líder del partit lila i vicepresident segon de l'executiu central, Pablo Iglesias, ja va mostrar una posició a favor dels dos Jordis. "Considero Sànchez i Cuixart dos demòcrates que hauran de formar part del debat polític fonamental per superar, des del consens i la legalitat, un conflicte polític que ha fet molt de mal", va dir en una compareixença al Congrés.

Cargando
No hay anuncios

La simpatia del govern d'Espanya cap aquest dos líders independentistes, però, no es pot mesurar només per la boca d'Unides Podem. L'altre partit de l'executiu, el PSOE, té una consideració ben diferent. Dimecres, també des de la cambra baixa, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va defensar que no és a les seves mans el futur de Sànchez i Cuixart. Tampoc li va semblar, ni de bon tros, que l'informe d'Amnistia Internacional sigui determinant. "Fem cas a l'informe? Juguem-hi: vostè creu que el govern pot anar i obrir la cel·la?", va al·legar.

A diferència del criteri del ministre, el manifest que aquest divendres ha vist la llum sí que creu que l'informe hauria de ser "pres en consideració" pels estaments judicials espanyols i derivar en la "llibertat immediata" dels dos líders. Argumenta que, prenent de referència els drets fonamentals, la seva condemna és "excessiva i desproporcionada" i vulnera de manera "flagrant" la seva llibertat d'expressió i reunió. El manifest també formula una segona demanda i és que es "reformi o derogui" els delictes de rebel·lió i sedició tal com estan formulats actualment al Codi Penal, ja que consideren que el Suprem, en el cas dels Jordis, n'ha fet una interpretació "contrària a la legalitat".

Cargando
No hay anuncios

La Moncloa se'n desmarca

Preguntat pel document durant el consell de ministres, Iglesias no ha volgut entrar a fer valoracions. Al seu torn, la ministra portaveu, María Jesús Montero (PSOE), ha puntualitzat que el tema no s'ha abordat al consell de ministres i ha emfatitzat que l'executiu de Pedro Sánchez "respecta els ritmes judicials i les decisions que adoptin les juntes de tractament". A més, ha matisat que Iglesias va fer les declaracions de suport els Jordis "en qualitat de dirigent" d'Unides Podem, tot i que estava compareixent al Congrés en qualitat de vicepresident segon del govern espanyol, informa Mariona Ferrer i Fornells.