Política06/01/2015

D'una nació unida i diversa a una "gran nació": Felip VI vira el seu discurs davant l'exèrcit

Felip de Borbó es reivindica com a militar davant les forces armades, que encara no han acabat de pair l'abdicació

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

Madrid"Us animo a seguir treballant amb la mateixa abnegació, disciplina i lleialtat per la nostra Gran Nació, compromesos amb el present i optimistes amb el nostre futur. I ara us demano que crideu amb mi: visca Espanya!". Així ha conclòs el primer discurs de Felip de Borbó com a rei d'Espanya davant les forces armades durant la Pasqua Militar: deixant de banda el terme una "nació unida i diversa on hi cap tothom", utilitzat ja des del primer discurs després de l'anunci d'abdicació del rei Joan Carles, per l'expressió "gran nació". No en va, el nou monarca ha optat per un parlament conservador per reivindicar-se davant els militars, que encara no l'acaben de veure com a cap suprem de les forces armades, ja que és cap d'estat.

Per als que esperaven que Felip VI es convertís en mediador entre el govern central i la Generalitat en ple debat sobiranista, el rei ja va deixar clar en el seu primer parlament de Nadal que avalava el discurs del PP en contra del procés i defensava com a intocables les regles fixades el 1978 i amb l'apel·lació al diàleg com a única concessió.

Cargando
No hay anuncios

En aquest primer discurs de la Pasqua Militar al Palau Reial, però, només ha tingut paraules per a les forces armades. Ha recordat que ja fa gairebé 30 anys va començar el "privilegi" de la carrera militar i que avui vesteix "amb orgull l'uniforme" de capità general. Ha afegit que "mai deixarà de recordar" un dels principis que li van ensenyar les forces armades: que "manar és servir".

Com una de les noves amenaces que afronten els militars ha destacat la ciberguerra. El mateix ha fet el ministre de Defensa, Pedro Morenés, en un discurs en què ha anunciat que "les forces armades reafirmen el compromís en la defensa d'Espanya i els espais de sobirania". En una entrevista a 'El Mundo' aquest dimarts, el ministre considera que "el sobiranisme irrita de la mateixa manera un militar que qualsevol altre espanyol".

Cargando
No hay anuncios

Canvi en les formes

Malgrat que el discurs de Felip VI ha estat titllat de conservador, hi ha hagut un gran canvi en les formes de la celebració de la Pasqua Militar. Per primera vegada els ciutadans han pogut entrar al pati d'armes, i també hi ha hagut més mobilitat del rei. Fins fa poc, a causa dels problemes de mobilitat del rei Joan Carles, la desfilada s'havia hagut de reduir. A més, finalment hi ha assistit la reina Letícia, un gest que ha agraït el mateix monarca en el discurs.

Cargando
No hay anuncios

Qui no ha aparegut ha estat Joan Carles, davant la decepció d'alguns dels militars assistents, després que se'l descobrís a Califòrnia celebrant el seu 77è aniversari.