VIolència masclista

Què ha passat amb Juan Carlos Monedero, el segon fundador de Podem acusat d'abusos sexuals

La Universitat Complutense obre un expedient reservat contra ell

Juan Carlos Monedero al curs d'estiu organitzat per Podemos
ARA
20/02/2025
3 min
Regala aquest article

MadridDesprés d'Íñigo Errejón, un altre cofundador de Podem, Juan Carlos Monedero, ha estat assenyalat per presumptes abusos sexuals. Segons ha confirmat el partit lila, el setembre del 2023 els va arribar un correu electrònic d'una dona que denunciava que el cofundador de la formació havia tingut comportaments que es podrien considerar de violència sexual, com "tocaments a la cintura i al cul". En aquelles mateixes dates, membres de la direcció van rebre un altre testimoni d'una segona víctima que sol·licitava que s'apartés Monedero dels actes de la formació per un cas més greu. Des de Podem sostenen que van actuar "des del primer minut" i van deixar de convocar-lo a les activitats del partit. Aquest mateix dijous s'ha conegut que la Universitat Complutense de Madrid ha obert un expedient a Monedero, que és professor de ciències polítiques en aquest centre, també per un cas de presumpte abús sexual.

Tot plegat ha saltat a l'esfera mediàtica arran de la publicació al diari Abc aquest dimecres d'un àudio de Sergio Gregori, un excol·laborador de Canal Red, la plataforma de Pablo Iglesias, en el qual comentava que li havien arribat possibles casos "molt forts" d'abús sexual i de "baveig" de Monedero. Posteriorment, aquest dijous Eldiario.es ha revelat el correu electrònic del 12 de setembre del 2023 que va motivar que dos dies després el mateix Monedero comuniqués a través d'X que abandonava la direcció de la Fundació Democràcia i República, vinculada a Podem. La secretària general de Podem, Ione Belarra, lloava la seva figura en una piulada sense fer cap esment a la denúncia. Segons explica la formació, la sortida de Monedero de la fundació es va comunicar llavors i no quan es va acordar realment, el maig del 2023, per no fer-la coincidir amb les eleccions del 23-J. Arran de les denúncies, se'l va apartar de qualsevol tipus d'activitat vinculada al partit, tot i que no se li van comunicar els motius.

Pel que fa a l'actuació de Podem amb les víctimes, uns dies després de rebre el correu electrònic el partit va oferir a la dona denunciant una via "confidencial i segura" per abordar el cas i que aportés més informació, però no en va rebre resposta. Es tractava d'una explicació "general" de comportaments que tenia Monedero, amb diverses persones. Sobre el segon cas, fonts del partit destaquen que la dona no ho va voler fer públic i ara tampoc, de manera que no detallen l'agressió, si bé apunten que és de més gravetat. "La prioritat de l'organització ha sigut en tot moment complir amb la seva obligació de ser un espai segur per a totes les dones, a més de reconèixer aquelles que han ofert el seu testimoni i respectar les seves decisions", diuen fonts de Podem. Per això, no van comunicar els motius de l'expulsió a Monedero el setembre de 2023.

Monedero es defensa

En una llarga piulada a X, Monedero va respondre aquest dimecres a la nit a l'àudio de l'excol·laborador de Canal Red lamentant que l'acusi "sense més proves i amb frases gruixudes". "No em sembla gaire just. No et pot sonar alguna cosa a delicte i deixar-la anar", es queixa. "Em queda molt per aprendre en el debat del feminisme. Sempre podem fer les coses millor. He defensat i crec en el només sí és sí, perquè ens fa a tots i totes més lliures [...]. Alhora, no es pot posar sota sospita de ser punible qualsevol relació ni qualsevol comportament", afegeix.

stats