El camí dels indults

La patronal espanyola també es manifesta a favor dels indults

"Si això fa que les coses es normalitzin, benvingut sigui", ha subratllat el president de la CEOE

El president de la CEOE, Antonio Garamendi.
ARA
17/06/2021
3 min

BarcelonaEls indults als presos polítics es concediran en les pròximes setmanes amb l'aval de l'empresariat català i també de l'espanyol. El president de la CEOE, la principal patronal de l'Estat, Antonio Garamendi, ha defensat aquest dijous la concessió dels indults si això fa que la situació política es "normalitzi". "Si això [la concessió dels indults] acaba fent que les coses es normalitzin, benvingut sigui", ha apuntat en una entrevista a La 2 i Ràdio 4, en la qual també ha demanat "tranquil·litat, confiança i estabilitat" perquè l'economia funcioni, i ha subratllat que el diàleg sempre és "bo".

Garamendi ha recordat que els indults són una prerrogativa del govern espanyol "emparada per l'estat de dret". La seva opinió reforça la que ja s'havia sentit ahir en la inauguració de les jornades del Cercle d'Economia, durant la qual el president de l'entitat, Javier Faus, havia insistit en situar-se de manera nítida al costat dels indults i del diàleg. També ho ha fet aquest matí el vicepresident del Cercle, Jordi Gual, que ha assegurat que la mesura de gràcia és un primer pas per obrir un "diàleg real" entre governs que serveixi per resoldre el conflicte polític català.

Unes hores després, el mateix Garamendi ha intentat matisar les seves paraules en declaracions als mitjans de comunicació des del Cercle d'Economia, i ha afegit: "La normalització significa que la gent compleixi la Constitució, l'Estatut i l'estat de dret". A la pregunta sobre si els indults contribuirien a aquesta "normalització", Garamendi no ha volgut contestar. Ha recordat que la CEOE no vol "parlar de política", que hi ha "opinions diferents" dins l'organització sobre aquesta qüestió. Garamendi, això sí, ha insistit que qualsevol diàleg s'ha de fer "dins la legalitat". "Normalitat és estabilitat i això vol dir respecte a la llei", ha afegit.

Qui s'ha mostrat a favor dels indults sense embuts ha estat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que des del Cercle d'Economia ha defensat la mesura com un "mecanisme més" per millorar la relació entre els executius català i espanyol. "Hem d'intentar plantejar tots els elements al nostre abast per possibilitar que la Generalitat i el govern espanyol normalitzin les seves relacions", ha defensat.

Sigui com sigui, la posició de l'empresariat dista de la que manté la dreta, que el president del PP, Pablo Casado, s'ha encarregat de defensar davant de desenes d'empresaris que s'han aplegat aquest matí a l'hotel W de Barcelona. Amb tot, i sabent que els partits de la dreta no pensen moure's, Garamendi ha defensat "mantenir un equilibri" que porti a donar "estabilitat" política a Catalunya. Ha reconegut que dins l'empresariat català i espanyol hi ha opinions de tot tipus: "En el món de l'empresa catalana ho veuen des d'un punt de vista i en altres punts d'Espanya es veu des d'altres". "La clau de la normalitat és l'estabilitat, i l'estabilitat política possiblement és la més important perquè després el món real, el del dia a dia, funcioni de manera adequada", ha remarcat.

La posició de l'empresariat català l'ha valorat positivament la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, des del Cercle d'Economia. En declaracions als mitjans, Díaz ha defensat "normalitzar les relacions amb Catalunya per girar full i afrontar grans reptes", i en aquest sentit ha assegurat que "el diàleg és clau". "És positiu que els agents sindicals i econòmics entenguin que s'ha de donar una sortida dialogada", ha subratllat.

La fotografia del rei al costat d'Aragonès

Des que han començat, les jornades del Cercle d'Economia d'aquest any han tingut un alt contingut polític. En l'acte d'inauguració d'ahir al vespre ja es va produir una fotografia que feia anys que no es veia: la del monarca espanyol al costat d'un president de la Generalitat. Una imatge que Garamendi ha valorat molt positivament. "La foto és bona. Tot el que sigui un apropament, la paraula diàleg, és bo. En canvi, les posicions maximalistes, més radicals, no són bones ni han de ser-hi", ha dit.

El president de la CEOE també ho ha aprofitat per lamentar l'impacte negatiu que ha tingut el Procés, segons ha dit, en l'economia catalana. Ha recordat, per exemple, que Catalunya ha passat de representar el 21% del PIB espanyol abans del 2017 al 19%. Per això ha dit que confia que la "convulsió" dels últims anys "no es repeteixi".

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha celebrat que Garamendi digués que el país "necessita normalitat, tranquil·litat i allunyar-se de la crispació per generar la confiança dels inversors". Per això ha assegurat que el govern espanyol està treballant "des del minut u" pel "retrobament i l'agenda catalana" per poder "avançar".

stats