Partits polítics
Política21/07/2022

Sánchez rearma el PSOE amb una direcció més política

María Jesús Montero serà la número dos dels socialistes, mentre que Patxi López i Pilar Alegría exerciran de portaveus del Congrés i el partit

MadridEl PSOE es rearma per encarar el proper cicle electoral. Després de tocar fons a Andalusia i amb una dreta a l'alça –el CIS d'aquesta setmana donava per primera vegada la victòria al PP des de les eleccions del 2019–, Pedro Sánchez mou fitxa. La reestructuració profunda que fa dies que ha enllestit el president espanyol ja té els primers noms i cognoms: María Jesús Montero, Patxi López, Pilar Alegría i Miquel Iceta. Sánchez repesca socialistes veterans i valors en alça del PSOE per recuperar el perfil polític que el partit ha perdut en els últims mesos. De fet, al PSOE hi havia la sensació que no s'estava neutralitzant amb eficàcia el PP. Per això, amb aquest moviment de peces, els socialistes busquen que des del partit puguin lliurar totes les batalles ideològiques que fins ara havien quedat desdibuixades i que no s'havien donat des de l'aparador que suposa el govern estatal. Al cop de timó cap a l'esquerra de Sánchez de la setmana passada s'hi afegeix ara una remodelació del PSOE que busca coordinar l'acció de govern amb la del partit i, per això, situa a la primera línia política i el seu nucli dur cinc ministres del govern estatal.

María Jesús Montero, titular d'Hisenda, assumirà el rol més destacat: passa a ser la nova vicesecretària general del PSOE, és a dir, la número dos de la formació. Substitueix, així, Adriana Lastra, que dilluns va presentar la seva dimissió. Pedro Sánchez tria la que va ser portaveu de l'executiu de coalició fins fa un any perquè piloti orgànicament el partit de cara a les eleccions autonòmiques i municipals de l'any vinent i també els comicis estatals de finals d'any. No és innocu que Sánchez hagi triat una andalusa com la seva mà dreta, al contrari. Per al PSOE, perdre Andalusia el 19-J va ser un cop dur. Havia estat històricament el seu feu electoral i saben que si no recuperen aquesta comunitat serà complicat revalidar la victòria a les eleccions generals del 2023.

Cargando
No hay anuncios

La dimissió de Lastra de dilluns va servir a Sánchez per precipitar uns canvis al partit que, amb tot, ja feia dies que havia decidit. De fet, a María Jesús Montero li va comunicar fa una setmana la seva proposta per ser la número dos de la formació, informaNúria Rius. La titular d'Hisenda pilotarà el partit amb Santos Cerdán, secretari d'organització, amb qui la vicesecretària general sortint mantenia una pugna interna. S'havia especulat si Cerdán mantindria el càrrec, però en les últimes hores el partit ja ha confirmat que el navarrès continuarà al capdavant d'aquesta secretaria. Farà tàndem amb Montero, i recaurà sobre les espatlles de tots dos la responsabilitat de muscular el partit territorialment i fer-lo reflotar a les enquestes.

Cinc ministres al pinyol

Si Cerdán continuarà treballant només de portes endins, Sánchez ja ha triat dos noms més perquè siguin les cares visibles del partit: Patxi López i Pilar Alegría. L'exlehendakari assumirà la coordinació del grup parlamentari al Congrés i en serà el portaveu a la cambra baixa, en substitució d'Héctor Gómez, mentre que la ministra d'Educació rellevarà Felipe Sicilia i serà la portaveu del partit. Sánchez recupera un històric socialista com Patxi López, que té una ascendència inqüestionable al partit, on està molt ben valorat. Fins ara era secretari de memòria democràtica dels socialistes i assumirà el rol de plantar cara al PP al Congrés, però també el de consolidar les aliances amb els socis d'investidura. A Pilar Alegría el líder socialista li ha reservat la tasca de millorar la comunicació de tota l'acció política del partit.

Cargando
No hay anuncios

Aquests quatre noms quedaran coordinats en un òrgan que fins ara no existia formalment. Sánchez ha decidit crear un comitè de direcció, és a dir, un nucli dur que serveixi per establir la línia política de la formació, però també coordinar-la amb l'acció del govern. Per això, l'integraran nou membres, cinc dels quals són ministres: Montero, Alegría, Miquel Iceta, Isabel Rodríguez i Félix Bolaños. Tots cinc compaginaran la seva tasca al partit amb la dels seus respectius ministeris a l'espera dels canvis a l'executiu que de cara al mes de setembre pugui fer Sánchez. La cúpula la completaran Cerdán; el cap de gabinet de Pedro Sánchez, Óscar López, i els portaveus al Congrés i al Senat, Patxi López i Eva Granados.

Importància de Catalunya

Sánchez no només dona pes a Andalusia en la nova executiva, sinó que reforça encara més el paper del PSC. A banda d'entrar al pinyol del líder socialista, el ministre de Cultura i president del PSC, Miquel Iceta, assumirà la secretaria de memòria democràtica que fins ara dirigia Patxi López. Amb la seva incorporació, els socialistes catalans passaran a tenir cinc membres a l'executiva estatal. La influència del PSC serà clau en aquesta nova etapa: Sánchez sap que Catalunya és l'altra pota clau si vol obtenir uns bons resultats a les pròximes eleccions estatals.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu últim de tot plegat és reforçar el partit de cara a les eleccions autonòmiques i municipals de l'any vinent, però també de cara al tram final de legislatura. Per això, en el comitè federal d'aquest dissabte a les 10.30 h també s'establirà el calendari de les primàries per triar les candidatures per a aquests comicis. "Anem a totes", deia la setmana passada Sánchez en el debat de política general del Congrés. El socialista fa un reset al partit i el reforça amb perfils veterans que aportaran un perfil més polític a la direcció. I tot per impulsar una remuntada a les enquestes, on la dreta ja li ha trepitjat els talons.

El nou pinyol del partit
  • María Jesús Montero (Sevilla, 1966)María Jesús Montero és un valor que ha anat a l’alça des que Pedro Sánchez va assumir les regnes del partit. Va començar la seva carrera institucional de la mà de l’expresident de la Junta d’Andalusia Manuel Chaves, qui la va incorporar al seu executiu l’any 2004 com a consellera de Sanitat. Una cartera que va canviar uns anys més tard (2013) per la d’Hisenda. Sánchez la va fitxar, precisament, com a ministra d’Hisenda l’any 2018, un departament que ha mantingut fins ara. Durant els primers mesos de govern, la va compaginar amb la tasca de portaveu: va ser la cara visible de la coalició durant la pandèmia fins que l’estiu passat Sánchez la va rellevar per Isabel Rodríguez. Montero ha sigut de les ministres socialistes que ha marcat més el seu perfil polític i se la considera una bona negociadora: els únics pressupostos que no va poder tirar endavant van ser els del 2019, que van acabar portant Espanya a unes eleccions anticipades.
  • Santos Cerdán (Milagro, 1969)Va rellevar fa un any José Luis Ábalos com a secretari d’organització i va revalidar el càrrec en el congrés de la tardor passada. És del cercle de confiança de Pedro Sánchez i, de fet, va organitzar la seva candidatura a les primàries del 2017.
  • Pilar Alegría (Saragossa, 1977)Ministra d’Educació, el seu nom ha agafat força en els últims anys. Va ser consellera del govern de Javier Lambán l’any 2015 i el 2019 es va presentar com a alcaldable de Saragossa, on va guanyar les eleccions però no va poder governar.
  • Patxi López (Portugalete, 1959)Patxi López és un dels actius del PSOE. Va ser lehendakari entre el 2009 i el 2012 i durant el seu mandat ETA va abandonar definitivament les armes. Va perdre les primàries del 2017 davant Sánchez, que el va integrar a l’executiva.
  • Eva GranadosAmb Iceta com a líder del PSC, va assumir la coordinació del grup al Parlament i va ser ascendida a vice primera secretària, càrrec que no va mantenir amb l'arribada de Salvador Illa. Des del 2021 formava part de la mesa fins que va ser designada portaveu socialista al Senat.
  • Isabel Rodríguez (Abenójar, 1981)Ha fet la seva carrera política a Castella-la Manxa, on va ser alcaldessa de Puertollano entre 2019 i 2021, quan Sánchez la va fitxar com a ministra de Política Territorial i portaveu del govern en un gest d’integració dels dirigents susanistes.
  • Félix Bolaños (Madrid, 1975)Era fins fa un any el secretari general de Presidència, un càrrec intern de la més estreta confiança del president espanyol. Sánchez, però, li va voler donar més visibilitat i l’estiu passat li va donar el ministeri de Presidència.
  • Miquel Iceta (Barcelona, 1960)Miquel Iceta va fer el salt a Madrid fa un any i mig, encara com a líder del PSC. Sánchez li va donar la cartera de Política Territorial, però en la crisi de govern de fa un any va canviar-l'hi per la de Cultura. Ara assumirà més pes a l’executiva del PSOE.
  • Óscar LópezÉs director del gabinet de la Presidència i una de les persones de més confiança de Pedro Sánchez. Es va presentar per presidir la Junta de Castella i Lleó sense èxit, ha passat pel Senat i també va presidir l’empresa pública de turisme Paradores.