Pedro Sánchez destaca "el compromís ferm del govern espanyol" amb la situació de les Balears
El president de l'executiu estatal defensa que les mesures de seguretat siguin rigoroses per Nadal perquè "no exploti la corba de contagis"
PalmaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet referència a la situació econòmica de les Balears a causa de la pandèmia de coronavirus i ha destacat el "compromís ferm" de l'executiu estatal amb les Illes. Sánchez ha comparegut en roda de premsa amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, després de la cimera que els governs italià i espanyol han duit a terme al palau de l'Almudaina de Palma. "Vull destacar el compromís ferm del govern espanyol amb la seva situació", ha dit en referència a les conseqüències que la pandèmia ha tingut a les Balears i el turisme, a més de desitjar que "el 2021 sigui millor". De fet, Sánchez també ha recordat que la primera reunió per aconseguir allargar els ERTO fins al 31 de gener es va fer també a Palma.
Així mateix, el president espanyol s'ha referit a l'arribada de migració irregular a les Illes. "Les Balears estan rebent migració irregular els darrers mesos, procedent del nord d'Àfrica, concretament des d'Algèria", ha comentat a la pregunta d'un periodista sobre aquest tema, després que Espanya, Itàlia, Grècia i Malta hagin fet arribar una proposta a la UE en què reclamen mantenir les quotes obligatòries d'acollida i la solidaritat entre els països membres.
"Hi ha qüestions, com la solidaritat, que han d'estar més clares del que ha proposat inicialment la Comissió Europea", ha continuat Sánchez. "La migració és un fenomen multidimensional i alguns estats membres només veuen unes perspectives. Hi ha d'haver polítiques d'integració entre els estats membres. El problema és què feim amb els éssers humans traficats per màfies i que corren el risc de morir", ha afegit.
Per part seva, Giuseppe Conte, que ha considerat que Palma és "un lloc simbòlic d'unitat" entre els dos països, també ha reclamat una visió global del problema migratori, el qual "s'ha de compartir a tota la Unió". "O el resolem en totes les seves dimensions i aspectes o no el resoldrem mai", ha dit. El primer ministre ha considerat que cal una feina conjunta pel que fa a "la seguretat de les normes, la certesa dels drets fonamentals, la lluita contra els traficants i les màfies, així com perquè les repatriacions siguin mecanismes eficaços a escala europea".
Restriccions per Nadal
Sobre les mesures restrictives que el Ministeri de Sanitat ha proposat amb vista a les festes de Nadal, amb reunions limitades a sis persones i toc de queda d'una a sis de la matinada, el president espanyol ha indicat que "serà el Consell Interterritorial qui en decideixi els detalls concrets", encara que ha defensat les restriccions. "El número sis no és un capritx. És un número que els professionals sanitaris consideren suficientment rigorós perquè no exploti una altra vegada la corba de contagis que hem començat a frenar al nostre país", ha explicat.
Sánchez ha considerat que "s'ha fet un esforç molt gran per frenar la corba" i que "les de Nadal són unes dates crítiques". A més, malgrat que s'ha mostrat optimista perquè la incidència acumulada a 14 dies ha baixat dels 400 casos per cada 100.000 habitants, ha recordat que la recomanació de l'OMS és que sigui de "25 casos".
Sobre l'actual fase de la pandèmia i amb el govern espanyol preparant el pla de vacunació, Sánchez ha subratllat que "estam en el principi del final de la pandèmia" i que, pròximament, en lloc de conviure amb el virus i controlar-lo, "el podrem neutralitzar".
Sánchez respon als atacs d'Ayuso
Sobre l'acord amb ERC per tirar endavant els pressupostos generals i els atacs de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, contra la intenció del govern espanyol d'assolir una major harmonització fiscal i evitar el dumping fiscal de comunitats com Madrid –abaixar els seus impostos i reclamar més recursos a l'Estat–, Sánchez ha indicat que "hi ha presidents del PP que són conscients que tenim problemes d'harmonització fiscal" i que es tracta d'un debat que "no obeeix a una qüestió merament ideològica". Segons el cap de l'executiu, l'objectiu és que hi hagi "igualtat d'oportunitats entre tots els ciutadans, visquin on visquin".
A més, ha considerat que és "molt important que, després de dos anys de bloqueig parlamentari", el govern espanyol deixi enrere els pressupostos de Montoro, els quals no serveixen per fer front a la situació actual. Sánchez s'ha mostrat satisfet perquè s'aprovaran "amb una majoria parlamentària plural, amb moltes forces representades", de manera que "es posarà fi a la paràlisi que hi havia en molts àmbits".
Els fons europeus
Tant Sánchez com Conte han fet referència al bloqueig de Polònia i Hongria per al repartiment dels fons europeus, perqupe està vinculat a l'obligació de respectar els principis fonamentals de l'estat de dret. "Esperam un acord a 27 abans del 31 de desembre i que els països siguin conscients del que representa", ha dit el president espanyol.
Per part seva, el primer ministre italià ha dit que els països que "ara manifesten opinions contràries o pitgen el fre es convenceran que tots els ciutadans europeus no poden esperar més". "El Consell Europeu de desembre serà decisiu perquè compromisos assumits siguin realment operatius", ha afegit.