Eleccions europees 2024

Pedro Sánchez descarta eleccions tot i el setge del PP

La fiscalia europea reclama al jutge Peinado la part central de la investigació a Begoña Gómez

MadridL'endemà de les eleccions europees, el PP ha proclamat un "fi de cicle" que el PSOE nega. La victòria dels populars per quatre punts de diferència serveix a Alberto Núñez Feijóo per salvar els mobles i desplegar el relat que Pedro Sánchez "ha perdut el plebiscit" del 9-J. "Els espanyols han dit que no volen ni amnistia ni corrupció", ha argumentat el portaveu del PP, Borja Sémper, en roda de premsa després que s'hagi reunit el comitè de direcció dels populars per analitzar els resultats. Ara bé, encara que Sémper hagi demanat al líder socialista que "anunciï unes noves eleccions generals" i faci un pas al costat al capdavant del PSOE, ho ha fet amb la boca petita i ha descartat impulsar una moció de censura –"se li ha fet a les urnes", sosté–, conscient que el PP continua sense ser capaç de bastir una alternativa que faci caure Sánchez.

"Si algú esperava un avançament electoral, que abandoni tota esperança", ha advertit la portaveu socialista, Esther Peña, també en una roda de premsa de valoració dels resultats, que el PSOE llegeix d'una manera radicalment oposada. Mentre que els socialistes consideren que han resistit, el PP argumenta que Sánchez "no té una majoria per continuar endavant". "El temps del PSOE s'ha acabat i el de Pedro Sánchez també. Està en temps de descompte" perquè la victòria "inapel·lable" dels populars demostra que hi ha una "ànsia de canvi", ha insistit Sémper. El PP s'aferra al fet que ha superat el PSOE per més punts que a les eleccions municipals del 28-M i a les generals del 23-J. "No ha perdut per poc. Són quatre punts. Qui ha de fer una reflexió és qui ha perdut", ha continuat el portaveu popular, que ha animat Sánchez a dimitir com va fer Alfredo Pérez Rubalcaba el 2014 com a secretari general socialista després de perdre les eleccions europees per tres punts. Sémper ha obviat que Rubalcaba no governava a l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

El PSOE replica que és el PP qui ha de fer una reflexió perquè l'alternativa a un executiu socialista és "la ultradreta". "¿De debò creu Feijóo que ha valgut la pena aquesta campanya ultradretana i populista?", ha dit Peña, que ha acusat el líder popular d'haver "beneït la ultradreta de tres caps que hi ha al país". El PSOE avisa Feijóo que, "si no és capaç de posar fre a aquesta espiral, l'acabarà fagocitant" i passarà el mateix que ha passat a França. El PP, per contra, creu que qui dona ales a l'extrema dreta és Sánchez per haver estat mencionant la candidatura ultra S'ha Acabat la Festa (SALF), d'Alvise Pérez, durant la campanya. "Per frenar les posicions extremistes, cal més PP, no més PSOE", ha defensat Sémper.

Cargando
No hay anuncios

El PP evita situar-se en el mateix bloc que SALF i fonts del partit asseguren que estan en contra de fer aquesta divisió d'Espanya en dues meitats. Tanmateix, Sémper ha reivindicat que el bloc del govern perd suports, per la qual cosa veu "esgotada" la legislatura. "Si sumem tot el bloc de la investidura perd 3,4 punts des de les últimes generals", ha argumentat sense fer el mateix exercici sumant les formacions que no en formen part. Tot i esgrimir aquestes dades, al PP només li queda esperar, i el mateix partit ho assumeix encara que reclami un avançament electoral. "La sortida de Pedro Sánchez s'està cuinant a foc lent i encara que resisteixi, caurà", vaticina.

El cas Begoña Gómez

Begoña Gómez, la dona de Sánchez, va agafar protagonisme en la recta final de la campanya per la citació del jutge Juan Carlos Peinado. Ho ha recordat Sémper, que ha remarcat que "ni tan sols utilitzant-la" els socialistes han pogut remuntar. Aquest dilluns s'ha conegut que la fiscalia europea reclama al titular del jutjat 41 de Madrid quedar-se amb la part central de la seva investigació. Es tracta de tot el que afecta els contractes públics adjudicats a l'empresari Juan Carlos Barrabés, a qui Gómez va recomanar, i que s'haurien pagat amb fons europeus. Aquesta petició de la fiscalia europea pot posar en perill justament la polèmica citació que va convertir la dona de Sánchez en emblema de la campanya socialista.

Cargando
No hay anuncios