La nova legislatura catalana

Pedro Sánchez: "Em faré una foto amb Puigdemont, amb Junqueras i també amb Rovira quan tornin"

El president espanyol veu "factible" un finançament singular per a Catalunya

BarcelonaQueda lluny l'època en què Pedro Sánchez es comprometia a portar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont davant de la justícia. El president feia aquelles declaracions durant la campanya electoral del 10-N del 2019, fet que posava en relleu la tumultuosa relació existent entre els dos dirigents, que es va trencar després de l'1-O amb l'arribada a la presidència de la Moncloa del dirigent socialista.

Cinc anys més tard, les majories parlamentàries han obligat Sánchez a fer un gir de 180 graus. La necessitat de comptar amb Junts per poder ser investit ha portat l'amnistia i una etapa de desgel que podria desembocar en una imatge que fa només uns mesos era inimaginable: una fotografia dels dos mandataris. Així ho ha assegurat Sánchez en una entrevista a La Vanguardia:"Mantinc la intenció de fer-me una foto amb Puigdemont, amb Junqueras i també amb Rovira quan tornin". En el marc de la "normalització" de les relacions amb el sobiranisme, Pedro Sánchez ja va avançar al desembre que mantindria "diverses" reunions amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, amb fotografia inclosa.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà d'imatges de cara a la galeria, Sánchez també mou fitxa amb altres demandes de l'independentisme. El president del govern espanyol ha dit per primera vegada que veu "factible" un finançament singular per a Catalunya. En aquest sentit, ha assegurat que entén que és compatible millorar el sistema de finançament autonòmic "des del pla multilateral" i, alhora, articular un finançament singular "per a un territori tan important com Catalunya". Fa tres setmanes, Sánchez ja es va comprometre a "millorar" el finançament de Catalunya en les jornades del Cercle d’Economia, en què va treure pit de la seva política de diàleg. Modificar el finançament català és una de les línies vermelles que ha posat ERC sobre la taula per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat, com va advertir aquest mateix dissabte la secretària general dels republicans, Marta Rovira.

Les declaracions de Sánchez arriben després que aquest dissabte el líder del PSC, Salvador Illa, obrís la porta a una "millora del finançament" i afirmés que el govern espanyol ajudaria a donar resposta a la "singularitat" catalana. "Catalunya no pot ser la tercera a aportar recursos i la catorzena a rebre'n", va reblar durant la 15a Assemblea de la Federació dels Socialistes del Baix Llobregat. Va denunciar que no es tracta de cap privilegi sinó d'una "qüestió de justícia". I és que el PP, però també algun baró socialista, com el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha titllat d'"ofensa" la demanda de l'independentisme per revertir el dèficit fiscal.

Cargando
No hay anuncios