El jutge de vigilància penitenciària avala el tercer grau de Dolors Bassa i Carme Forcadell

La Fiscalia pot recórrer la decisió fins a arribar al Tribunal Suprem

El fins ara president, Quim Torra, ahir amb Dolors Bassa i Carme Forcadell.
Aleix Moldes
27/10/2020
3 min

BarcelonaL'exconsellera Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell han vist avalat aquest dimarts el tercer grau penitenciari en què estan classificades des del passat 14 de juliol. El tribunal de vigilància penitenciària número 1 de Catalunya ha desestimat el recurs de la Fiscalia perquè no veu motius de pes per tornar-les al segon grau, que els impediria sortir a diari de la presó i passar els caps de setmana a casa. Entre d'altres, el jutge destaca el bon seguiment per part de les dues dels programes de tractament i també el fet que hagin descartat seguir en la vida política.

La decisió és la mateixa que va prendre a l'agost el jutjat de vigilància penitenciària número 5 en relació amb la resta de presos polítics, però hi ha una diferència fonamental: en el cas dels homes la jutge va decidir suspendre l'aplicació del tercer grau fins que el Tribunal Suprem prengui una decisió definitiva. La Fiscalia pot presentar ara recurs contra el tercer grau de Forcadell i Bassa i portar el cas fins al Suprem.

Arguments a favor de les preses

El jutge remarca en la resolució que "el tercer grau no és una mesura de gràcia o un indult atenuat, sinó una modalitat de compliment de la condemna", un cop s'ha observat un progrés. De fet, descarta, tal com demanava la Fiscalia, que la condemna per sedició suposi un agreujant a l'hora de descartar la semillibertat. "La gravetat delictiva i el temps de compliment no constitueixen obstacles insalvables si la resposta al tractament penitenciari és l'adequada".

En el cas de Forcadell, el tractament "transversal" que està seguint dirigit específicament a evitar la "reincidència" està funcionant, segons el jutge, amb una implicació "òptima" per part d'ella i aconseguint "una actitud favorable d'autocrítica". Per això el jutge no veu "cap obstacle" a mantenir-la en el règim de semillibertat, tenint en compte "els baixos factors de risc, la bona empatia i l'òptima estabilitat".

Tant pel que fa a Forcadell com a Bassa, el jutge considera que el fet d'haver abandonat la vida política ajuda a reduir el risc de reincidència. En el cas de l'expresidenta del Parlament ho expressa subratllant que, a més de fer una tasca de voluntariat, té un "normal acostament a l'entorn familiar, sense projecte d'efectivitat en la via política". En el cas de Bassa, el jutge destaca que "hagi descartat ofertes de retorn a l'àmbit polític".

De l'exconsellera també remarca que "és valorada com a complidora dels objectius del programa de tractament, motivació i positius recursos personals per a la reorientació vital sense elements de risc, sent assumible la seva capacitat per dur a terme de forma adequada un règim de vida en semillibertat".

La Fiscalia vol la suspensió de la semillibertat

La Fiscalia demanava la revocació del tercer grau, però també s'obria la porta a la suspensió de la semillibertat mentre es prenia una decisió definitiva. És, per exemple, el que va decidir la jutge de vigilància penitenciària adscrita a la presó de Lledoners. Els incentius per fer-ho eren diversos. La disposició addicional cinquena de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) preveu que les qüestions de canvi de grau puguin quedar suspeses automàticament. Però és que, a més, el Tribunal Suprem va fixar al juliol que aquesta era la interpretació que s'havia de prendre en el cas dels presos polítics. La jutge de Lledoners ho va interpretar així, però no ho ha fet en cap moment el jutge que revisa els casos de les presons de Puig de les Basses i de Wad-Ras.

Un cop els casos de Bassa i Forcadell arribin al Suprem, amb el més que probable recurs de la Fiscalia, la decisió sobre la suspensió del tercer grau dependria de l'alt tribunal i, per tant, totes dues podrien trobar-se aviat en la mateixa situació que la resta de presos polítics catalans.

stats