‘Pensar per avançar’, una veritable economia “d’esquerres”
Bernat Riutort, Miquel Rosselló, Maria José Suasi, Joan Matamalas i Celestí Alomar aborden el tema del sector públic des d’una altra perspectiva
PalmaFruit del debat d’un col·lectiu, arriba la nova aportació documentada de la millor manera d’abordar el tema del sector públic des de l’esquerra, “perquè la societat demana noves eines per avançar. Cal pensar en les formes, en la manera com s’apliquen avui dia, que és molt millorable. Hem de canviar el creixement quantitatiu per criteris sostenibles que puguin ser valorats públicament”, indicadors com a fórmula de reflexió.
Bernat Riutort, Miquel Rosselló, Maria José Suasi, Joan Matamalas i Celestí Alomar han presentat aquest dilluns a l'horabaixa, a l’Arxiu del Regne de Mallorca, el document ‘Pensar per avançar’, “que analitza el rol del sector públic i de la seva necessària modernització per atendre aquest repte”.
‘Pensar per avançar’, elaborat pel Col·lectiu Alternatives, aborda el paper de les administracions públiques per fer viables les transformacions necessàries del sector productiu illenc, a la recerca d’un horitzó d’equilibri i sostenibilitat. El document és una primera aproximació a un altre document que avançarà propostes d’indicadors més concrets.
“És una nova fórmula per al procés de transició, perquè sigui avaluat i avaluador. Molta gent ho ha pensat, però ara el presentam amb llums llargs per intentar dur-lo a terme”, han dit.
El document ‘Pensar per avançar’ proposa un model propi: la intel·ligència institucional, amb un Sistema d’Indicadors en Clau de Sostenibilitat (SICS) que permeti fer visibles problemes que els instruments de mesura tradicionals d'economia obliden, (sobretot en matèria social i mediambiental), eines acurades per a la presa de decisions en matèria de planificació econòmica, l’evolució de la societat i les polítiques en relació amb la sostenibilitat i, finalment, el concepte de governança de la mà de la participació ciutadana.