Generalitat

Pere Aragonès es prepara per deixar el poder

El president de la Generalitat adopta un perfil baix per facilitar la "transició" a un nou govern

3 min
Pere Aragonès a la reunió del Cercle d'Economia

BarcelonaL'endemà de la desfeta del 12-M, Pere Aragonès es responsabilitzava en primera persona de la derrota i anunciava que abandonava la primera línia política. L'encara president de la Generalitat subratllava que a partir de llavors els seus esforços se centrarien en "facilitar la transició" cap al nou govern i que, per tant, la seva tasca al capdavant de la Generalitat seria eminentment la d'un president en funcions: perfil baix i gestió dels mesos que quedin fins a la investidura d'un nou president –sempre que s'eviti una repetició electoral–. En les últimes setmanes, la seva agenda s'ha buidat relativament i només hi figuren els actes imprescindibles d'un president que ja té un peu fora del Palau de la Generalitat.

El seu equip explicava aquests últims dies que Aragonès mantindria la seva agenda institucional però que la iniciativa executiva seria mínima per dedicar-se a les tasques d'un govern en funcions. Les reunions dels consells executius dels dimarts seran de tràmit i la portaveu del Govern en funcions, Patrícia Plaja, ja va avisar que les rodes de premsa posteriors serien més curtes de l'habitual. Aragonès, d'altra banda, també ha demanat a totes les conselleries que preparin documents de resum de la tasca feta al llarg d'aquests tres anys per traspassar-ho als successors. El president, en aquest sentit, està centrat en fer una "bona" transició. "Jo he treballat per cuidar la Generalitat i em centraré les setmanes vinents en fer un traspàs com el que jo no vaig tenir, perquè la repressió no va permetre que el president el pogués fer", va assegurar Aragonès dimecres.

Aquesta setmana, però, el Govern d'ERC encara ha hagut de veure com un dels últims decrets que va aprovar en matèria d'habitatge per regular el lloguer temporal i el d'habitacions queia per la seva situació de minoria al Parlament. El PSC es va abstenir i Junts hi va votar en contra, cosa que va fer que el text, que havia de servir per regular els lloguers de temporada –que no ho estaven en la llei estatal–, hagi tingut tan sols un mes de vida. De fet, haver-se quedat en minoria al Parlament després que Junts abandonés el Govern ha estat una llosa per tirar endavant la seva obra de govern i és, de fet, el que ha acabat dinamitant l'executiu després de no aconseguir els suports suficients per tirar endavant els pressupostos d'aquest any.

Sigui com sigui, a banda de la gestió habitual del Govern, Aragonès també participarà en actes ja previstos fora de la Generalitat. Aquesta setmana, per exemple, el president es va acomiadar d'un dels esdeveniments econòmics anuals, la reunió del Cercle d'Economia. Allà, Aragonès va treure pit de la "bona marxa de l'economia catalana" i va assegurar que el seu Govern deixa "una Catalunya millor" que abans que arribés a la Generalitat. L'acte es va convertir en un comiat dels empresaris cap al president i un clam per evitar una repetició electoral. De fet, els grans protagonistes de la primera jornada d'aquesta edició van ser els representants socialistes i, en concret, Salvador Illa, a qui l'empresariat veu com a nou president de la Generalitat. De cara als pròxims dies, el president té previst participar en altres esdeveniments com els Premis Nacionals de Cultura o també els de Recerca, així com fòrums com la Trobada empresarial al Pirineu i altres actes d'àmbit econòmic o de la salut mental, a més de reunions de treball.

La crisi d'ERC

Aragonès focalitzarà els seus esforços en els pròxims mesos en les tasques de president i les seves aparicions públiques seran principalment en l'àmbit institucional. L'endemà del 12-M, el dirigent republicà també va anunciar que abandonaria la primera línia del partit un cop Esquerra hagués encarrilat el seu debat intern. Aragonès deixarà el càrrec en el congrés del 30 de novembre. És la data que ha posat el partit com a fita per tancar la crisi interna i de lideratge després del trencament d'Oriol Junqueras i Marta Rovira.

Quin paper hi juga Aragonès, en aquesta qüestió? Aporta la seva visió en els òrgans interns, però no vol posicionar-se públicament sobre la crisi interna ni tampoc sobre el paper d'ERC en la pròxima investidura del president de la Generalitat, és a dir, sobre si el partit ha de fer president Salvador Illa o no. Ho va fer en les reunions de l'executiva de la setmana passada, i a la seva renúncia la va seguir la de la secretària general del partit, Marta Rovira. Aragonès també ha participat en la trobada del grup parlamentari d'aquesta setmana, on hi van ser Oriol Junqueras i Marta Rovira des de Ginebra.

Si finalment els grups eviten la repetició electoral, Aragonès encara tindrà uns mesos per dedicar-se a la transició del partit, des del mes de setembre –a finals d'agost és la data límit per al segon debat d'investidura– fins al novembre, quan el partit celebrarà el seu congrés. Serà llavors quan el dirigent republicà haurà de definir la seva vida post presidència.

stats