El Pi exigeix a l'Estat 76 milions d'euros per a les Balears per la gratuïtat del tren
El partit ha registrat una PNL en aquest sentit, arran de l'anunci de Sánchez en el Debat de Política General, que es farà el pròxim dimarts
PalmaEl Pi ha reaccionat i farà que la setmana que ve el transport ferroviari sigui objecte de debat en el Parlament. El portaveu parlamentari regionalista, Josep Melià, ha anunciat aquest dimarts que han registrat una Proposició No de Llei (PNL) que exigeix que l'Estat faci un conveni amb el Govern per invertir-hi 76 milions d'euros, que permetrien adoptar la reducció de les tarifes del tren i els abonaments gratuïts en una segona fase.
Tal com va avançar l'ARA Balears, el sistema tarifari illenc és el factor que complica les negociacions amb Madrid, ja que la seva complexitat dificulta el càlcul de transposar què suposaria la gratuïtat. El fet de ser un sistema progressiu -com més viatges, menys cost- i mixt -serveix per al tren i el bus-, diferent així del sistema de preu tancat de la xarxa Renfe, entorpeix aclarir el cost total. Així, els 76 milions que exigeix El Pi serien el màxim que podria costar a l'Estat aquesta inversió, en el supòsit que de setembre a desembre tots els usuaris vinguessin de sa Pobla o Manacor fins a Palma.
"Qualsevol benefici que es doni per incentivar el transport públic ha d'incloure les Balears, és inacceptable que paguem la reducció dels preus a Renfe i no tingui efecte a les Illes", ha denunciat Melià en la roda de premsa. En aquest sentit, El Pi també reclama en la PNL que l'Estat assigni a les Balears "com a mínim" un 2,5% dels diners que s'inverteixen en els trens d'alta velocitat. A més, Melià ha posat l'ull en el fet que "en set anys de Govern de Francina Armengol no s'ha fet ni un quilòmetre més de via ferroviària".
Llei d'arrendaments urbans
Aquest dimarts es constitueix la ponència de la modificació de la llei estatal d'arrendaments urbans, una iniciativa aprovada pel Parlament el maig a proposta de Més per Menorca, i amb el suport dels partits del Pacte. La modificació pretén demanar l'Estat establir límits en els preus del lloguer, una de les grans problemàtiques de la societat illenca. Melià ha criticat aquesta mesura, ja que "podria tenir un efecte nociu, reduint l'oferta de lloguer pel fet que el límit del preu provocarà que molts no tenguin interès en treure el seu pis al mercat".
La formació regionalista ha presentat així dues esmenes per "donar més seguretat jurídica als propietaris en cas d'impagament, recuperar de manera àgil i ràpida l'habitatge per generar més incentius per posar el pis en el mercat de lloguer".