Turisme
Política26/04/2023

El Pi condicionarà pactes electorals a l'eliminació de la moratòria de places turístiques

"Impedeix que les places de lloguer vacacional es puguin intercanviar entre particulars", ha afirmat el candidat regionalista al Parlament, Josep Melià

PalmaEl Pi establirà com a prioritat la derogació de la moratòria de places turístiques per a futurs pactes electorals. Així ho ha afirmat aquest dimecres el candidat regionalista al Parlament, Josep Melià, juntament amb la número 2 de la llista i vicepresidenta del partit, Xisca Mora, i Carles Cabrera, el candidat a la batlia de Palma. "La moratòria impedeix que les places de lloguer vacacional es puguin intercanviar entre particulars. La moratòria és un atac als mallorquins i petits empresaris que veuen com no poden vendre les seves places o intercanviar-les a un altre establiment", ha retret Melià.

La moratòria va ser una de les mesures més polèmiques de la llei turística que es va aprovar per decret el febrer de 2022, i de manera definitiva en el Parlament el maig del mateix any. Impedeix la seva compra fins al 2026, i també obliga els consells insulars a establir un nombre màxim de creixement de places que haurà de ser inferior a l'actual borsa.

Cargando
No hay anuncios

El Pi va defensar des del primer moment tant l'intercanvi de places com el canvi d'ús d'establiments turístics obsolets per reconvertir-se en habitatges o centres administratius i sanitaris. En aquest segon punt sí que hi va haver un acord amb els partits del Pacte –amb la famosa fotografia també amb els hotelers en el Parlament–, tot i que per ara la mesura no ha tingut efecte, ja que no hi ha hagut casos de canvis d'usos. Des del partit remarquen que l'obligatorietat que hi hagi un 50% d'Habitatge de Protecció Oficial (HPO) –i no el 30% que volia El Pi– lleva atractiu a la proposta.

En canvi, pel que fa a l'intercanvi de places, el conseller de Turisme, Iago Negueruela, va mostrar més reticències. Els regionalistes pensen que el lloguer vacacional, el més afectat per la moratòria, té "molta rotació", i impedir el moviment de places provoca que les que deixin de fer aquesta activitat desapareguin. "No hi ha d'haver cap increment de places a les Balears, però tampoc pot haver-hi una cronificació", sosté.